A Volkswagen nem válik meg a Suzukitól

Vágólapra másolva!
Bár a Suzuki szakítani szeretne, a Volkswagen nem kíván megválni közel 20 százalékos tulajdonrészétől a japán autógyárban.
Vágólapra másolva!

"Ha a Suzuki menni akar, azt én tudomásul veszem" - jelentette ki Martin Winterkorn a Volkswagen vezérigazgatója a csütörtökön megnyílt Frankfurti Autószalonon. A japán vállalat követelését azonban, hogy bontsák fel a 2009-ben létrejött kölcsönös részvénytulajdonlást, a Volkswagen vezére határozottan elutasította. "Egyike vagyunk a Suzuki legnagyobb részvényeseinek. Miért kellene ezen változtatnunk?" - tette fel a kérdést.

Az együttműködési megállapodás kereteit a japán vállalat megsértette ugyan a Volkswagen vezérigazgatója szerint, de ebben még nem lát okot a részvény-kereszttulajdonlás felszámolására. Amennyiben azonban a Suzuki meg kíván válni 1,5 százalékos Volkswagen részesedésétől, "azzal a Volkswagennek nincs mit tennie" - fogalmazott. A Suzuki-részvénycsomag megtartása nem befolyásolja az indiai piaci helyzetet sem, ahol különösen erős piaci részesedést szerzett a japán márka az olcsó kisautóinak és a Maruti-Suzuki közös vállalatának köszönhetően.

"A Suzuki volt az egyik lehetőség Indiában, de ott magunk is elboldogulunk" - mutatott rá a vezérigazgató, aki azt is hozzátette, hogy megvalósíthatónak tartja az Up kisautó helyi igények szerint kialakított változatának bevezetését. "El tudom képzelni az Up indiai verzióját" - mondta. Németországban az év vége előtt vezetik be a Frankfurti Autószalonon bemutatott kisautót tízezer euró alatti áron.