Csökkent a halálos közúti balesetek száma

Vágólapra másolva!
Folytatódott a kedvező trend, kevesebb súlyos baleset történt az első hét hónapban. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek, az elhunyt személyek és az ittasan okozott ütközések száma is. A statisztika szerint továbbra is a magas a kerékpárosok okozta balesetek aránya.
Vágólapra másolva!

A rendőrség előzetes adatai alapján a január 1. és július 31. közötti időszakban összesen 8613 személyi sérülést okozó közúti baleset történt, ami több mint három százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyekor, és csökkent a halálos, a súlyos, valamint a könnyű sérüléses balesetek száma is. Idén eddig 323-an haltak meg közlekedési balesetben, ami hetvennel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma is visszaesett.

A közúti balesetek legfőbb okai gyakorlatilag változatlanok: a személyi sérüléssel járó balesetek 27 százalékának a hátterében továbbra is a gyorshajtás áll, ezt követi az elsőbbség megadásának elmulasztása, és a kanyarodási szabályok megszegése. A közúti balesetek több mint felét a személygépkocsi vezetői okozták. Őket követik a tehergépkocsi vezetői, majd az autóbuszvezetők. Továbbra is magas a kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében: az összes baleset 12 százalékáért ők a felelősek.