Ajándékoztak és büntettek a rendőrök a kerékpáros razzián

Vágólapra másolva!
Április 4-26. között a rendőrség országszerte kiemelten ellenőrizte a kerékpárosokat, amely során több mint 26 ezer biciklist állítottak meg.
Vágólapra másolva!

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint az április 4-26. között tartott ellenőrzés-sorozatban összesen 11 878 rendőr és 617 polgárőr vett részt. Az akció során 26 142 kerékpárost ellenőriztek, mely során - közlekedési szabálysértés miatt - összesen 9331 intézkedést hajtottak végre (4701 fővel szemben figyelmeztetést, 3301 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 1329 esetben feljelentéssel éltek a rendőrök). A figyelmeztetések és büntetések mellett jutalmaztak is a rend őrei: egyes helyszíneken "a segítő jellegű ellenőrzések során" láthatósági mellényt, kulcstartót, villogó kitűzőt ajándékoztak a baleset-megelőzéssel foglalkozó rendőrök a kerékpárosoknak.

A biciklisek által leggyakrabban elkövetett szabálysértés a kötelező tartozékok hiánya (3201 eset), a kivilágítási szabályok megsértése (1273 eset), valamint az ittas vezetés volt, amelyet 1264 esetben követtek el. Jellemző szabálysértés volt továbbá az irányváltoztatás, irányjelzés szabályainak megsértése (357 eset), a szabálytalan személy (tárgy) szállítása (346 eset), lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény hiánya (333 eset), valamint az elindulás és a haladás szabályainak a megsértése (319) - áll a rendőrség közleményében.

Nézze meg a rendőri ellenőrzésről készített videónkat!