Fokozott ellenőrzések a vasúti átjárókban

Vágólapra másolva!
Országszerte fokozott ellenőrzést tart a MÁV és a rendőrség csütörtökön a legveszélyesebb vasúti átjárókban.
Vágólapra másolva!

A MÁV közleménye szerint évente húszan halnak meg és csaknem negyvenen sérülnek meg a közút és a vasút szintbeli kereszteződéseinél bekövetkező balesetekben. Az esetek fele súlyos vagy halálos kimenetelű, pedig mindez elkerülhető lenne. Erre hívja fel csütörtökön a figyelmet a MÁV és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös kampánynapja, melynek keretében a kiemelten kockázatos vasúti átjárókban ellenőrzést tartanak.

Az akció megyénként két-három, Budapesten négy-öt (összesen 38) közúti-vasúti átjárót érint. A kiválasztott helyszíneken a szakemberek ellenőrzik a fénysorompók, a csapórudak, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát. Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a gépjárművezetők az előírásoknak megfelelően közelítik-e meg a vasúti átjárót, tekintettel vannak-e a fénysorompó és az egyéb biztonsági berendezések tiltó jelzésére. A sorompóknál várakozó járművezetők figyelmét felhívják a fokozott balesetveszélyre, egy lehetséges baleset következményeire, továbbá a közlekedési szabályokra.

Az átjárókban bekövetkező balesetek oka többnyire az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése. A személyi sérüléseken túl mindez súlyos anyagi és erkölcsi kárt okoz a MÁV-nak. Tavaly a vasúti átjárókban történt ütközések miatt 345 vonat több mint 18 ezer percet késett, mindez átlagosan egy-két órás várakozást jelentett a vonaton utazóknak.

A korábbi ellenőrzések leggyakoribb tapasztalata a sebességtúllépés, a fénysorompó tilos jelzése ellenére történő áthajtás és a vezetés közbeni telefonálás. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A kerékpárosok és gyalogosok pedig sokszor kikerülik a leengedett sorompót. A balesetek 90 százaléka a közúti szabályok megsértése miatt következik be - áll a MÁV közleményében.