Nem zárja ki a McLaren, hogy egyszer saját motorral indul

Vágólapra másolva!
Martin Whitmarsh egy interjúban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy egyszer az utcai autók után a versenyautók is saját fejlesztésű motort kapjanak.
Vágólapra másolva!

Egészen 2009-ig úgy tűnt, hogy a Mercedes még szorosabbra akarja fűzni kapcsolatát az angol csapattal, még részesedést is vásárolt a McLarenben. Azonban ahogy a közösen fejlesztett Mercedes-Benz SLR McLaren utcai sportkocsi gyártását abbahagyták Angliában, a két cég kapcsolata is egyre lazábbá vált.

Először a Mercedes megvált a McLaren-részvényeitől, hogy aztán 2009-ben az akkori világbajnok Brawn GP-ben szerezzen közel háromnegyedes tulajdonrészt (amit múlt hét végén teljes felvásárlás követett).

Pár hónapja bemutatták a McLaren új utcai autóját, az MP4-12C-t, amelyet egy 3,8 literes, V8-as ikerturbó motor hajt, de már nem a Mercedes, hanem a McLaren saját fejlesztésében. Ennek kapcsán elkezdődött a találgatás a bokszutcában arról, hogy néhány éven belül a McLaren a Forma-1-es autóiba is saját motort építhet. A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh a Motor Sportnak adott interjújában elárulta, nem tartja kizártnak, hogy ez egyszer bekövetkezik, ám reméli, hogy a közeljövőben továbbra is a Mercedes biztosítja majd a McLaren motorjait a Forma 1-ben.

"Nem zárható ki, hogy egyszer saját motorral megyünk majd, mivel a csapatunk nagyon ambiciózus. A Forma-1 a harmadik legnézettebb sport a világon, így felettébb alkalmas arra, hogy egy cég megmutassa, mire képes. Azonban nem hasonlítható össze az évi 4500 darab MP4-12C gyártása a Forma-1-es autók mennyiségével, már ebből is látható, hogy utóbbi motorjaira egyelőre nem az a legjobb gazdasági modell, hogy mi fejlesszük."

"Remélem, a 2013-tól életbe lépő új motorszabály (1,6-os turbók) számos új gyártót vonz majd a sportágba. Ha nem így történne, akkor az új motorszabályok egyik legfontosabb célja nem teljesül."

Forrás: McLaren