"Tetszik, mivel én terveztem"- interjú a BMW dizájnigazgatójával

Forrás: BMW
Az új 6-os kabrió tervezése közben, beosztottjaival

Egyébként melyik a kedvenc típusa a régebbi modellek közül?

- Nincs olyan autó, amelyre azt mondhatnám, hogy a legjobban szeretem. Inkább részletmegoldások vannak, amelyek a kedvenceim. Azért nagy kedvelője vagyok a háború előtti 328-as versenyautónak, elsősorban azért, mert könnyű építésű volt, én pedig nagyon szeretem a könnyű autókat. A másik kedvencem a 3.0 CSL, elsősorban azért, mert tökéletesek az arányai, nagyon tiszta formanyelvet képvisel, és a tetőoszlopai kivételesen keskenyek. Szeretem még az 507-est is a cápaorra miatt, ez a megoldás egyébként a CSL-en is jól mutat.

Gondolja, hogy egyszer visszatérnek még a cápaorrú BMW-k?

- Szerintem már visszatértek, elég csak ránézni az új 5-ösre, de már az aktuális 7-est és az 5-ös GT-t is ilyen orr-résszel terveztük. Ezeken az autókon a motorháztető első éle messzebb került a szélvédőtől, a vese alakú hűtőmaszk ezért enyhén előre dől, akárcsak a régebbi modelleken. A hűtőmaszk egy egységet képez az első lökhárítóval, gázoláskor tehát először nem a fém motorháztetővel találkozik a gyalogos.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
"Pontosan meghatározott menetrend szerint kell dolgoznunk"

Mennyire nehéz megfelelni a szigorú gyalogosvédelmi előírásoknak?

- Ha ránéz az 5-ös orrára, akkor nem az jut eszébe róla, hogy ennek az autónak az orrát a gyalogosvédelmi előírások szerint tervezték, pedig megfelel a szabályoknak. A mérnököknek ez egy nagyon kemény munka, minden négyzetmillimétert aprólékos pontossággal dolgoznak ki, de vásárlóknak csak azt kell látniuk, hogy ez egy gyönyörű autó.

Milyen kapcsolat van a külsőt és a belsőt tervező csoportok között?

- Nagyon szoros az együttműködésünk, az én irodám például pont Marc Girard irodája mellett van, aki a belső formatervező csoport vezetője. Hetente többször is összeülünk, ilyenkor gyakran beszélünk övvonalakról, hogy mennyire lehet kilátni egy autóból, vagy hogy mennyire passzol egy autó belseje a külsejéhez.

Hogyan tudná definiálni a "flame surfacing" kifejezést? (Ez volt a korábbi BMW-dizájnfőnök, Chris Bangle egyik stílusbeli újítása - a szerk.)

-
Ez a formanyelv arról szól, hogy a fény- és árnyékvonalak kontrasztjából egy dinamikus forma rajzolódjon ki. Mostanában azonban inkább azon dolgozom, hogy cégünk új irányvonala, az Efficient Dynamics (hatékony dinamika - a szerk.) megjelenjen a formatervekben is. A cél az, hogy ha valaki ránéz egy új BMW-re, akkor azt lássa, hogy ez az autó dinamikus, mégsem pazarolja az üzemanyagot. Ezért arra kell törekednünk, hogy a BMW-k könnyűnek és áramvonalasnak nézzenek ki, mert ez fejezi ki legjobban az Efficient Dynamics lényegét.

Forrás: BMW
Elégedett a 6-os formájával. Itt az új modell prototípusát nézi, amely a régi kerekein áll

Amikor bevezetnek egy új modellt, már azt is tudják, hogy három-négy év múlva mit fognak változtatni rajta a modellfrissítéskor?

- Tudja, egy autó tervezése évekig tartó folyamat, muszáj előre gondolkodnunk. Amikor befejezünk egy modellt, már tudnunk kell, azt is, hogy később mi fog történni vele. Ha nem tennénk ezt, akkor nem tudnánk tervezni a jövőt, nekünk pedig nagyon pontosan meghatározott menetrend szerint kell dolgoznunk.

Mi változott a BMW dizájnrészlegén azóta, hogy Chris Bangle otthagyta önöket?

- Bangle sok fontos dolgot bevezetett nálunk, és ezek a folyamatok a jövőben is folytatódnak majd, mert Adrian van Hooydonk nagyon következetesen vette át a részleg vezetését. Chris és Adrian 17 évet dolgoztak együtt, nagyon jól ismerik egymást, és a munkamódszereik is hasonlóak. Nagy csapatot kell irányítania, jelenleg 400-an dolgozunk a dizájn területén a BMW-nél.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kevés nehezebb feladat létezhet autódizájnban, mint új lendületet adni a Mininek. Jövőre már ezen dolgozik

Esetleg dolgoznak magyarok is a dizájnrészlegen?

- Nem, a külső formatervek osztályán nálunk nem, de azt nem tudom, hogy a belső részlegnél, a Mininél vagy a Rolls-Royce-nál dolgoznak-e.

Mennyire tartják a kapcsolatot a BMW-re specializálódott tuningcégekkel?

- Nekem nincs kapcsolatom velük, az én munkám a BMW személyautókra, az M sportmodellekre és a különböző M-es kiegészítőkre korlátozódik. Véleményem szerint elég jó tuningprogramot tudunk kínálni házon belül is az autóinkhoz.

Új feladat 2011-től

2011-től új feladattal kell megbirkóznia Warmingnak, ugyanis Gert Volker Hildebrandot fogja leváltani a Mini Design élén. Hildebrand és csapata a kétezres évek elején nagyot alkotott a feltámasztott Mini formatervével, a második generációra azonban elfogyott a lendületük, ezt a modellt még a szakértők is csak nehezen tudják megkülönböztetni az elsőtől. Nehéz feladat lesz a retrós stílusjegyek megtartásával valami újat alkotnia a harmadik generációban, de korához mérten hatalmas tapasztalata segíteni fogja. Az interjú még a legújabb kinevezése előtt készült, ezért volt csak BMW-kről szó benne.

Előző
  • 1
  • 2
Következő