Új Audi-modell gyártása kezdődik Győrben

Vágólapra másolva!
Egy új, 340 lóerős sportautóval bővíti győri üzemének gyártókapacitását az Audi. Az A3 RS3 Sportback nevű modell a TT Coupé, a TT Roadster és az A3 Cabriolet mellett fog készülni Győrött. Az új modell 2011 tavaszától lesz kapható.
Vágólapra másolva!

Az A3 RS3 magyarországi összeszereléséhez több mint 150 millió forintos beruházást hajtottak végre a győri Audi-gyárban, valamint a munkatársak egy része speciális képzésen is részt vett a németországi Ingolstadtban, hogy előkészüljenek az új feladatokra. Érdekesség, hogy az RS3 340 lóerős, öthengeres turbómotorja is Győrben, az Audi Hungaria motorgyárában készül. Az RS3-mal összesen négyre nőtt a Magyarországon gyártott négykarikás modellek száma, nálunk készül a TT Coupé, a TT Roadster és az A3 Cabriolet is.

A magyarországi járműgyártás az első Audi TT-vel kezdődött 1998 tavaszán, Győrben. Ezt követte 1999 őszén a nyitott tetős TT Roadster. A TT karosszériájának gyártását és lakkozását Ingolstadtban végzik, a járművet pedig Győrben szerelik össze. 2007 novemberétől a TT-gyártósorán készül az Audi A3 Cabriolet is. Jelenleg mintegy hétszázan dolgoznak az Audi Hungaria járműgyárában. Az Audi a következő években mintegy 900 millió euró összegű beruházást valósít meg Győrben, mellyel a jelenleg működő motor- és járműgyártáson túlmenően, teljes gyártási folyamatot lefedő vállalattá bővíti. 2013-tól évente 125 000 jármű hagyja majd el a gyártósorokat - olvasható a cég honlapján.

Forrás: Audi
Az RS3-mal négyre emelkedett a Győrött gyártott Audik száma
(Még több kép a galériában, kattintson a képre!)

Egy kis audis nyelvlecke

Az Audinál RS-sel jelölik egy-egy modelljük legsportosabb csúcsváltozatát, míg az RS mögött álló szám az adott szériára utal, így jön össze a képen is csillogó autó RS3 jelölése. A Sportback szó jelen esetben az autó ötajtós jellegére utal, így nevezik ugyanis az A3 családbarát kivitelét. Ezek után már nem nehéz kitalálni, hogy az RS3 Sportback jelölés mit jelent: a legerősebb, ötajtós A3-ast. Alapára Németországban 49900 euró, azaz közel 14 millió forint. Magáról az autóról annyit érdemes tudni, hogy az orrába a TT RS-ből ismert 2,5 literes, öthengeres, 340 lóerős turbómotort építették, ami egy hétfokozatú duplakuplungos váltón keresztül adja át az erejét mind a négy keréknek. Ezzel az erőforrással mindössze 4,6 másodperc kell az 1575 kilós RS3-nak a 100 km/órás tempó eléréséhez, a végsebesség 250 km/óra a leszabályozás miatt. Az RS3 25 mm-rel alacsonyabban ül, mint a mezei A3-as, és a fékrendszere (elöl 370, hátul 310 mm átmérőjű tárcsákkal) is komolyabb igénybevételre lett tervezve. Menetteljesítményeihez képest szerénynek mondható a 9,1 literes átlagfogyasztása és a 212 g/km-es szén-dioxid kibocsátása.

Forrás: Audi
Az A3 kínálat csúcsa a 340 lóerős RS3 Sportback