50 ezerért is nehezen vitték a veterán Daciát

Vágólapra másolva!
Megelőzendő a pénzköltést, a tizenegyedik Oldtimer Aukció potenciális vevőinek nagy része inkább otthon maradt. A jelenlévők szinte ajándékáron juthattak volna számos különlegességhez, de a tárgyak java így is visszakerült eredeti gazdájához.
Vágólapra másolva!

Fotó: Féjja Zsolt [origo]
Vagy féltucat papírlap a levegőben - a ritka pillanatot a rendőrbukósísak okozta
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Gyári állapotú Trabant, jobbkormányos Skoda, jótékony gazda T-Fordja, Pannónia és Jawa igen barátságos áron, egy motorkerékpárgyári fotóalbum, a híres Sulkovszky-Bartha világkörüli motoros utazásának plakettjei egyben, és még néhány jármű, több száz kiadvány, automobilia - ezt ígérte az immár tizenegyedik Oldtimer Aukció vasárnap a Hungexpón.

A kínálat azonban igen túlzott volt a kereslethez képest. Olyan tárgyakra sem emelte senki magasba a licitálást jelző számát, amelyekért néhány évvel korábban komoly csata alakult ki. Visszakerültek a beadókhoz csepeles, ikarusos relikviák, dísztárgyak, mert nem jöttek el a gyűjtőik, ahogyan a mezőgazdasági gépek és kerékpárok szerelmesei sem.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]
Ahogy a tárgyak túlnyomó része, a táblák is megmaradtak. A rendőrsisak 100 forintról indult, több mint ötvenszeres áron vették meg

A járművek iránt hagyományosan nem nagy a kereslet; jó öt éve másfél millió forintot is ért egy szinte új kétütemű Trabant, és bár a most kikiáltott, 1979-es kocsi 70 ezer kilométert futott, állapota miatt megadhatta volna érte valaki a 600 ezer forintot - de nem adta meg.

Egy üzemképes, szürke forgalmis Pannónia T5 100 ezer forintért vagy egy szintén forgalmival rendelkező, indítható 250-es Jawa 30 ezerért szinte ajándék, mégsem érdeklődött senki (igaz a Jawáról az árverés után kérdezősködtek, lehet, hogy lesz rá vevő, ahogyan a tapasztalatok alapján az el nem kelt tárgyakból is gazdát cserél majd jó néhány a következő hetekben). A 390 ezer forintról induló, restaurálás előtti Csepel Turánért 550 ezer forintot is megadtak volna, de ez sem érte el a beadó által megjelölt minimálárat, ezért sikertelen volt a licit.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]
Gyári állapotú, üzemképes, műszaki vizsgával rendelkező Trabant. 600 ezerért nem kellett senkinek

Tudjuk, mennyire nincs itthon régi Dacia; a kikiáltott, műszaki vizsgás, 1976-os, nem hibátlan, de rozsdamentes, garázsban tartott, gyönyörű hangon járó, napi használatra alkalmas vagy kis törődéssel OT rendszámot érdemlő 1300-as igazi ritkaság lesz néhány év múlva, mégse izgatott fel senkit, hiába volt csupán 100 ezer forint a kikiáltási ára a csomagterében lévő pótalkatrészekkel együtt.

Néhány, aukción szereplő tétel

Tétel

Kikiáltási ár

Leütési ár

Autó-Motor újság 1940/8, 10, 11. száma

9500 Ft

9500 Ft

Danuvia óra

100 Ft

6000 Ft

Dacia 1300 (1976)

100 000 Ft

50 000 Ft

T-Ford Roadster Cabrio (1921)

3 500 000 Ft

-

Liener György: Autótípusok 1958

7500 Ft

25 000 Ft

Méray reklámkiadvány (1927)

3750 Ft

13 000 Ft

Wanderer prospektus (1930-as évek)

25 000 Ft

25 000 Ft

Motorkerékpárgyári fotóalbum

25 000 Ft

65 000 Ft



Eladója, aki harminc és fél éve vette, már egy Peugeot-val jár, és a jelek szerint nem akarta többé hazavinni a román kedvencet, ezért ismét elindították a liciten a kocsit, megint 100 ezerről, de ezúttal lefelé. Kilencven, nyolcvan, hetven, hatvan, ötven - nem jelentkezett senki. Többen azonban az ajtó előtt álló autó felé vették az irányt, hogy megnézzék, lázas telefonálgatás kezdődött ismerősöknek, barátoknak, Csikós kolléga a családi békére hivatkozott, mások a garázshiányra, nekem két autó felújítását kellene befejezni végre... De egy ilyen Dacia 50 ezerért tényleg kihagyhatatlan ajánlat, végül visszakérték, és 50 ezerért új gazdához került. Megérdemelte a tapsot, jól járt vele.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]
140 ezer kilométert futott Dacia második, gondos tulajdonosától. Nagyon megérte az 50 ezer forintot

Ahogyan sokan mások is jól jártak volna. Rémes - sommázta a helyzetet az aukció után Ocskay Zoltán, az árverés szervezője és vezetője. Bár elismerte, hogy igazi különlegesség kevés volt (az a kevés viszont el is kelt), a látszólagos érdektelenséget szerinte az okozta, hogy a szokottnál nehezebb anyagi helyzetben lévő gyűjtők úgy vették elejét a költekezésnek, hogy otthon maradtak. Így fordulhatott elő például, hogy az Ikarus asztali díszre, amelyet pár éve hosszas licit után 70-80 ezer forintért ütöttek volna le, most 12 500-ért sem volt jelentkező.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]
A börzén is több volt az eladó és a tárgy, mint a vevő

A Hungexpó egyik fogadócsarnokában megrendezett Oldtimer Aukcióval egy időben, mellette, a szabadtéren megrendezett Budapesti Veterán Vásáron is hasonló pangásról számoltak be az árusok. Belőlük sok volt, vevőből viszont kevés.