MIG, a vezető nélküli autó

Vágólapra másolva!
Telefonhívásra a helyszínre érkező, önműködő autót fejlesztettek ki német mérnökök.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Kezeket fel! Az autó magától megy

A Made In Germany, vagyis MIG névre keresztelt kísérleti autót Raul Rojas számítógépes szakember és a berlini Freie Universität munkatársai fejlesztették ki. Reményeik szerint az újítás forradalmasítani fogja az autóvezetés jövőjét.

A Volkswagen Passat kombiból kialakított önműködő kocsit iPadről vagy okostelefonról lehet hívni, amelyek a beépített helymeghatározó rendszer (GPS) segítségével adnak pontos információkat az autónak a telefonálók tartózkodási helyéről. Az automata kocsi ezután kidolgozza a legjobb útitervet, és pontos tájékoztatást küld az érkezési idejéről.

Forrás: AFP
Nem a meghajtás, hanem a hatékony közlekedéstervezés miatt nevezik környezetbarátnak a technológiát

A tervezők szerint az új találmány a környezetbarát közlekedéshez is hozzájárul, hiszen az ugyanabba az irányba készülő utasokat egyszerre tudja szállítani. Amennyiben jól működik a rendszer, akkor a sofőr nélküli taxik akár egyötödére csökkenthetik az autóforgalmat a német fővárosban - vélik a mérnökök.

"Egy hagyományos iPad segítségével a sofőr az autó összes fedélzeti elektronikájához hozzáférhet. Ez teljesen új lehetőségeket nyit meg a járművek irányítása terén, jóval meghaladva a korábbi távirányítású elképzeléseket" - árulta el egy illetékes szóvivő.

Forrás: AFP
A rendszer "agya" a csomagtartóban kapott helyet

A technológia azt is lehetővé teszi, hogy az utasok menet közben kikapcsolják a MIG automata rendszerét, és a saját iPadjukon keresztül irányítsák a járművet. A rendszer érzékelő berendezések segítségével készít háromdimenziós képet az utcákról a fedélzeti számítógép számára, amely így pontosan látja az autó környezetében lévő kerékpárosokat, gyalogosokat, útjelzéseket és egyéb jeleket. Az autó továbbá érzékeli a jelzőlámpákat, a KRESZ szabályainak megfelelően ad elsőbbséget, és azonnal megáll, ha váratlan eseményt tapasztal.