Megbüntetik az önhibájukon kívül autópálya-matrica nélkül maradtakat

Vágólapra másolva!
Pénzbírságot kaphatnak azok, akik péntek reggel az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) értékesítési rendszerének hibája miatt hiába szerettek volna venni matricát, nem tudtak, és ezt utólag nem pótolják. Az ÁAK-szóvivő szerint ez egy sakk-matt helyzet.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel 7 óra 15 perctől 9 óra 20 percig nem lehetett sem a benzinkutatknál, sem sms-ben autópálya-matricát vásárolni. "Még nem derítették ki a probléma pontos okát az informatikusaink, de valamilyen szoftverhiba történt" - mondta az [origo]-nak Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) szóvivője.

Az ÁAK azt kéri a vásárlással hiába próbálkozóktól, hogy utólag vegyék meg a matricát, különben bírságra számíthatnak. Személygépkocsik esetében 15 ezer forint a büntetés, a furgonoknál 39 ezer 600 forint, míg a 7,5 tonnánál nagyobb kamionok sofőrjei 61 ezer forint bírságot fizethetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy korrekt dolog-e az önhibájukon kívül matrica nélkül maradtakat megbüntetni, ráadásul lehetnek olyanok, akik nem értesülnek utólag a vásárlási kötelezettségükről, mert például külföldre utaztak, Béni így felelt. "Nem tudunk mit tenni, egy miniszteri rendelet megköti a kezünket. Ez egy sakk-matt helyzet.".

Azt nem tudta megmondani a szóvivő, körülbelül mennyi ember próbálkozott hiába ebben a bő két órában a vásárlással. Kérésünkre azt sem tudták megnézni az ÁAK rendszerében, egy átlagos péntek reggel mennyien szoktak két óra alatt matricát vásárolni.