Ideiglenesen forgalomba helyezték az M43-as autópálya első szakaszát

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen főútvonalként forgalomba helyezték csütörtökön az M43-as autópálya teljes első 8 kilométeres szakaszát, a régi 5-ös út és a 47-es főút.
Vágólapra másolva!

Az M43 autópálya új szakasza továbbra is kivitelezési területnek számít, ahol a munkálatok befejezéséig az autósokra a főúton érvényes szabályok vonatkoznak. Az úton 90 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek pedig nem használhatják a Hódmezővásárhely irányába tartó pályatestet.

Az M43-as autópálya első szakaszának egy részét - a régi 5-ös út és 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) közötti 4,2 kilométeres szakaszt - már április elején forgalomba helyezték.

Az autópálya első három kilométerét - az M5 autópálya és a régi 5-ös út között - a 3,5 tonna feletti teherjárművek csak díjfizetés ellenében használhatják, a most átadott 8 kilométeres pályarész azonban minden járműkategória részére díjmentes.A sztráda első 11 kilométerén négy csomópont és egy pihenő található.

Csütörtökön délelőtt a sofőrök többsége még bizonytalan volt, hogy fölhajthat-e az újonnan forgalomba helyezett autópálya szakaszra, ennek ellenére már az első órákban is szép számmal akadtak, akik kipróbálták az új utat - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Az M43-as autópálya első, a régi 5-ös és a 47-es út közötti ütemének 2009. november 30-ra kellett volna elkészülnie. A kivitelező M43 SZEGED - MAKÓ Konzorcium azonban egy az autópálya töltés alatt haladó 1000 milliméteres vízvezeték - korábban nem tervezett - megóvása miatt a határidő módosítását kérte. A kivitelező indokait a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csak részben fogadta el és nettó 448 millió forint kötbérrel sújtotta a konzorciumot.

Az M43-as autópálya Szegedet Makóval összekötő 31,6 kilométeres szakasza az új Tisza-híddal, valamint a sztrádát a régi 43-as úttal összekötő főút építése és korszerűsítésére uniós támogatással valósul meg, a projekt teljes költsége 85 milliárd forint, amelynek kétharmadát az Európai Unió fedezi.