MGE: lassan tér magához az autópiac

Vágólapra másolva!
Szeptemberben már majdnem minden kategóriában nőttek az eladások a nagyon alacsony, egy évvel korábbi bázishoz képest.
Vágólapra másolva!

Míg külföldön már a vége felé jár a gazdasági válság, addig Magyarországon még nem, amit mutat az is, hogy a lakosság kivár az újgépjármű-vásárlásokkal - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Erdélyi kifejtette, az utóbbi három hónapban már a magyar piacon is mutatkoznak az élénkülés kisebb jelei, s szeptemberben már lényegében minden kategóriában nőttek az eladások a nagyon alacsony, egy évvel korábbi bázishoz képest.

Az MGE a következő hónapokban azért is vár növekedést, mert az autókat előbb-utóbb cserélni kell, ami különösen igaz a vállalati flottákra. Segítheti a növekedést az új, kedvezőbb adózási környezet, illetve a finanszírozás változása, valamint a gazdaság fehérítése is. Az MGE azt javasolja, hogy a regisztrációs adóval együtt kelljen például megfizetni az áfát is, mivel így a forgalmazók egy része nem tűnhet el nyomtalanul, adótartozással a piacról.

Hozzátette, a gépjármű-értékesítést elsősorban nem az autó ára és minősége befolyásolja, hanem az, milyen a gazdasági jogi, pénzügyi környezet.