Loeb új autója: Citroën DS3 WRC

Vágólapra másolva!
A rali-világbajnokság 2011-es szezonjában változni fognak a szabályok, aminek megfelelően a Citroën is kifejlesztette új versenyautóját. A DS3 WRC ugyan csak 1,6 literes motort kap, de a bevallott teljesítménye ennek is 300 lóerő.
Vágólapra másolva!

Már régóta tudtuk, hogy a Citroën a DS3-ból szeretné elkészíteni a C4 WRC utódját. Az FIA új, 2011-től életbe lépő szabályzatának megfelelő új modell fejlesztését már hónapokkal ezelőtt elkezdték, sőt folyamatosan csepegtették róla az információkat.

Az elődjénél kompaktabb DS3 WRC optikailag nem nagyon tér el az alapjául szolgáló DS3 Racingtől, de azért az aerodinamikai kiegészítők még vadabbá teszik. A motorháztető alatt egy teljes egészében új fejlesztésű, 300 lóerős (egészen pontosan 304), 1,6 literes közvetlen befecskendezéses erőforrás lapul, amely tehát bevallott teljesítményében nem gyengébb az elődnél, de azért valójában egy kicsit erőtlenebb lesz. A hivatalos adatok szerint mindössze 350 Nm lesz a maximális nyomatéka, ami azért jóval kevesebb a jelenleg futó WRC-knél (most kb. 600 Nm-t tud egy jobb autó).

Ez azonban nem jelent semmit, hiszen a motorok folyamatos fejlődése miatt ezek az 1,6-osok pár év múlva simán elérhetik a régi kétliteres turbósok szintjét. A négykerékhajtáshoz egy hatfokozatú szekvenciális váltó kapcsolódik, elöl és hátul is mechanikus differenciálművel.

A WRC-részvételhez szükséges költségvetés leszorítását célzó új szabályzat tiltja a drága anyagok (titán, karbonszál stb.) használatát, szabványosít bizonyos alkatrészeket (pl. turbófeltöltő) és korlátozza az autó élettartamát befolyásoló lehetőségeket.

Forrás: Citroën
Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!

Öt konstruktőri, illetve Sébastien Loebnek és Daniel Elenának köszönhetően hat egyéni világbajnoki cím birtokában a Citroën csupán folytatni szeretné az eddigi sikersorozatot. Két egység indulása már biztos a 2011-es rali-világbajnokságon: a Sébastien Loeb/Daniel Elena és Sébastien Ogier/Julien Ingrassia párosok mindenképpen rajthoz állnak majd a február 10-én, Svédországban induló szezonban.