Forradalmi akkumulátoron dolgozik a Volvo

Vágólapra másolva!
A Volvo olyan technológiával kísérletezik, amely az autók karosszéria-elemeivel helyettesíti a hagyományos akkumulátorokat.
Vágólapra másolva!

A villanyautók elterjedésével szükségessé válhat a jelenlegi akkumulátor-technológia leváltása, a Volvónál már a következő lépcsőfokkal kísérleteznek. Nem az autógyártó találmánya a forradalmi technológia, londoni kutatók indították el a projektet, amelyben kilenc európai vállalat és egy autógyártó, a Volvo vesz részt.

A megoldás lényege, hogy a hagyományos, nehezen elhelyezhető, olykor nagy méretű akkumulátorok helyett az autó karosszéria-elemeit használják energiatárolásra. Karbon- és üvegszálak, valamint polimergyanta keverékéből állt össze az elektromos energia tárolására alkalmas anyag, amelyet sokkal gyorsabban lehet feltölteni a hagyományos akkuknál.

Amennyiben beválik a technológia, teljesen új utak nyílhatnak meg az autógyártók előtt, az anyag ugyanis energiatároló képessége mellett azzal is büszkélkedhet, hogy 15 százalékkal könnyebb az acélnál. Jelenleg csak az első stádiumban tartanak a fejlesztések, a projektet 3,5 millió euróval támogatja az Európai Unió. Ha az autó motorháztetejét, tetőlemezét és ajtópaneljeit is az új anyagból készítik el, 130 kilométer a becsült hatótávolság.