Hétvégi közlekedési prognózis

Vágólapra másolva!
A közúti közlekedésben és a határátkelőhelyeken a nyár utolsó hétvégéjén az alábbi torlódásokra, várakozásokra lehet számítani a rendőrség tájékoztatója szerint.
Vágólapra másolva!

A hétvégén várható hidegfront és esőzés miatt a rendőrség felhívja a figyelmet a sebesség megfelelő megválasztására és a követési távolság betartására!

Az országos közúti hálózaton most is számos helyen folynak közúti munkálatok, ezért figyeljék az erre felhívó táblákat, jelzéseket.

Még mindig számítani kell a külföldi vendégmunkások Németország felé történő visszautazására, a szünidei utolsó hétvégén az üdülőhelyek és vízpartok közelében a nagyobb forgalomra és a motorkerékpárosok fokozottabb jelenlétére. Esetenként, péntek délutántól vasárnap estig a gyorsforgalmi utak egy-egy szakaszán, a főváros és a Balaton környékén torlódások alakulhatnak ki.

Autópályák

Az M0-s autópálya régi szakaszán épül a 3. forgalmi sáv, folyamatos sebességkorlátozás van érvényben. Folyamatosan, szakaszosan építési, terelési területeken kell áthaladni. Fokozott óvatossággal közlekedjenek, különösen munkagépek környezetében!

Az M1-es autópálya mindkét pályaoldalán a 13-15. km szelvények közötti szakaszon a hídépítés és a szűkebb keresztmetszet miatt 100 km/órás korlátozás, A 25-31. km szelvények között burkolatjavítás és 60 km/órás sebességkorlátozás van. A 39. km-nél lévő bicskei kihajtót a Győr felől érkezők nem használhatják. A 42-49. km szelvényben burkolatjavítás és 60 km/órás korlátozás tapasztalható, a 43. km-nél lévő Óbaroki pihenő a győri irány felé le van zárva. A 103-104. km szelvényben mindkét oldalon - táblázás és sebességkorlátozás mellett - hídjavítási munkákat végeznek. Figyeljék a jelzéseket!

Fotó: Hirling Bálint [origo]


Az M5-ös autópálya bal pálya (Szeged felől) 111-105. km szelvényben lévő burkolatjavítás miatt terelést és 80 km/órás korlátozást vezettek be.
Az M7-es autópályán 29-én a 13-23. km-ek között sövényvágás miatt 80 km/órás korlátozásra kell számítani.

Határátkelőhelyek

Letenye autópálya-határátkelőhelyen a nyári idegenforgalmi szezon miatt továbbra is kialakulhat a hétvégén fél-egy órás várakozás mindkét irányban, mivel a horvát tengerpartra irányuló magyar, lengyel és szlovák turisták zöme itt lép át. A péntek kora esti óráktól szombat délelőttig a kilépő irányban (kiemelten szombat 2.00 - 8.00 között), szombat késő délutántól vasárnap 7.00 és 8.00 között a belépő irányban lesz a legintenzívebb a személy- és járműforgalom.

Alternatív útvonalként igénybe vehető a 7-es úton található, 24 órás nyitvatartású régi közúti határátkelőhely is.

A Nyugat-Európába visszautazó vendégmunkások (meghatározóan szerb, makedón és török állampolgárok) miatt várható nagyobb forgalom a Röszke autópálya-határátkelőhelyen és Tompa közúti határátkelőhelyen a belépő irányban péntek déltől egészen vasárnap 21 óráig, ezzel kapcsolatban 1-2 órás várakozás kialakulása várható. A buszközlekedésben szombaton-vasárnap szintén kialakulhat 1-2 órás várakozás belépő irányban.

A hétvégi kamionstoppal összefüggésben péntek délután és hétfő délelőtt várható 1-2 órás várakozás a be- és kilépő teherforgalomban.

A szerb határszakaszon átlépő szerb és a magyar állampolgárok részére alternatív útvonalnak a 8 és 18 óra között nyitva tartó Tiszasziget közúti határátkelőhelyet és Bácsalmás közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

A Záhony közúti határátkelőhelyen nagyobb mértékű forgalomtorlódás várható a személyforgalomban pénteken belépő irányban, vasárnap pedig a kilépő irányban. A teherforgalomban a hétvégi kamionstoppal összefüggésben péntek délután kilépő irányban, vasárnap pedig a késő esti óráktól a belépő teherforgalomban hétfő délelőttig várható 1-2 órás várakozás.

A záhonyi forgalomtorlódást elkerüléséhez alternatív útvonalnak a 24 órás nyitva tartású Beregsurány közúti határátkelőhelyet, a 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására, teljes kapacitással fognak üzemelni, ha szükséges, ideiglenes forgalmi rendet alakítanak ki a várakozások csökkentése érdekében. Az utasok naprakészen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hatarinfo/varakozas.html oldalon.

Elindulás előtt - vagy ha már úton vagyunk - érdemes tájékozódni az adott útszakasz forgalmi helyzetéről. Ezt megtehetik a következő információs vonalakon: az Útinform rádiós információiból, az Útinform telefonos utastájékoztatójából (336-2400), vagy interneten a www.kozut.hu honlapról (itt részletes térkép is található az esetleges terelésekről). Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. telefonszáma: 06-40/40-50-60 (ez olvasható az autópályákon kihelyezett portáltáblákon is).