Stig leleplezése miatt perel a BBC

Vágólapra másolva!
Egy angol kiadó hamarosan megjelenő könyvében leleplezné a Top Gear legendás pilótáját, a fehér overál és bukósisak mögé rejtett Stiget. A brit közszolgálati televízió bíróságra viszi az ügyet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a HarperCollins kiadó és a BBC képviselője is megjelent a bíróságon, hogy foggal-körömmel védje saját álláspontját. A könyv szerzője szerint a volt Formula 3-as autóversenyző, és filmes kaszkadőr Ben Collins rejtőzik a bukósisak alatt. Állítását Collins cégének pénzügyi jelentésére alapozza, amely a BBC-t is feltünteti a munkáltatók között. Ez azonban nem komoly bizonyíték, hiszen a versenyző több alkalommal is feltűnt a műsorban.

A BBC a titoktartási kötelezettség megsértése miatt perelte be a kiadót, hogy megakadályozza a kiadvány piacra kerülését. A brit közszolgálati televízió álláspontja szerint a cég csupán megpróbál hasznot húzni az önálló márkanévvé vált, világszerte nagy rajongótáborral rendelkező műsorból.

A HarperCollins képviselője szerint inkább az a szomorú, hogy a BBC arra költi az adófizetők pénzét, hogy ellehetetlenítse a könyvet. A Top Gear stábja elmondta, Stig sohasem veszi majd le a bukósisakját, mert az elrontaná a nézők szórakozását. A műsor tesztpályáján brillírozó Stig kilétéről rendszeresen szólnak a pletykák, egyesek szerint azonban többen is bebújtak már a híres overálba. Perry McCarthy, volt Formula-1-es pilóta például biztosan vezetett már a műsorban. Önéletrajzából kiderül, 2003-ig viselte az akkor még fekete overált, amit távozása után fehérre cseréltek. A tavalyi évadban egyszer Michael Schumacher is felvette a legendás ruhát, de aligha valószínű, hogy az összes részben ő lett volna Stig.

Forrás: BBC