Kormányszervo-hiba miatt hívnak vissza Mazdákat

Vágólapra másolva!
A Mazda szervizakciót hirdetett Európában bizonyos elektro-hidraulikus szervorásegítéssel szerelt Mazda3 és Mazda5 modellekre.
Vágólapra másolva!

A szervizakcióban érintett autókat olyan szervo kormányrendszerrel szerelték, melynek része egy elektromotoros szervoszivattyú. A szervorendszer csöveinek belsejében leülepedő részecskék bizonyos esetekben az olajszivattyú meghibásodásához, így a rásegítés elégtelen működéséhez vezethetnek. Ekkor a műszerfalon kigyullad a szervo hibáját jelző lámpa, és az autó nehezebben kormányozható. A Mazda közleménye szerint a rendszer elégtelen működése nem jelenti a jármű irányíthatóságának elvesztését, ugyanis a kormány- rendszer mechanikai felépítése garantálja, hogy az autó továbbra is vezethető marad, a hiba miatt maximum a parkolás, vagy a szűk helyen történő manőverezés válhat nehezebbé.

A visszahívás néhány 2007. április 2. és 2008. november 30. között gyártott modellt érint: a Mazda3 első generációjából az 1,6 literes MZ-CD dízel, illetve kétliteres benzinmotoros verziókat, valamint a Mazda5 1,8 illetve kétliteres MZR benzinmotoros változatait. Ez Európában összesen 40 260 Mazda3 és 30 242 Mazda5-öt jelent, Magyarországról 81 autót érint a visszahívás.

Az érintett európai járművek tulajdonosait a Mazda 2010 októberétől fogja értesíteni és kérni, hogy vegyék fel a kapcsolatot hivatalos Mazda márkaszervizükkel, hogy időpontot egyeztethessenek a szükséges ellenőrzések/alkatrészcsere elvégzésére. Az érintett autók szervorendszerét kitisztítják, lecserélik a rendszer csöveit, s új olajjal töltik fel azokat. Ez a szerviz térítésmentes és mintegy 90-110 percet vesz igénybe, modelltől függően - olvasható a Mazda [origo]-hoz eljutatott közleményében.