Német-rali: érik Loeb újabb győzelme

Vágólapra másolva!
Loeb okos versenyzéssel növelte előnyét Sordo előtt, a többiek már eléggé lemaradtak tőlük. Hirvonen autója elromlott, Duval verte a gyári Fordokat, majd felborult. Ifj. Érdiék autóztak kategória-első időt is, de ők is kiestek.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Minden bizonnyal ég Ogierben a bizonyítási vágy, hogy megmutassa, ő is van olyan jó aszfalton mint Sordo. Ez így még nem mondható el, de a Ford versenyzőinél már gyorsabb a francia


Szombaton már teljesen száraz pályák várták a mezőnyt, és egy érdekes időterv: három rövidebb szakasz után egy rövid, kihelyezett szerviz- és kerékcsere-lehetőség szerepelt a listán, majd a 48 km-es pálya, utána a szervizpark, délután pedig ugyanez a kör még egyszer. A reggeli gyorsaságikra a puhább gumikkal ment ki az élmezőny, és rögtön az elsőn a murvával kellett megküzdeniük. Bár nem ritka, hogy az aszfaltos versenyeken akad egy-egy lazább talajú rész (illetve fordítva), néhányan túlzásnak tartották, hogy milyen gyatra minőségű felületen kellett menni.

Loeböt nem zavarta különösebben a dolog, és egy első idővel kezdett. Sordo tudta a legjobban megközelíteni, ők ketten egyébként is mintha külön géposztályban indultak volna, annyival gyorsabbak voltak a többieknél. Solberg tudta volna talán tartani velük a lépést, de ő a pénteki két defektje miatt annyira hátulról indult, hogy mire ő ment, már koszosak voltak a pályák. Mögöttük Ogier, Latvala, Duval és Hirvonen futottak szinte azonos időt, az utánuk érkezők már alapos lemaradásban voltak.

Az új navigátorával szárnyaló Sordo nyerte a második szakaszt, Loebbel és Solberggel a nyomában, míg Latvalának sikerült pár másodperccel növelnie előnyét az egyre inkább fenyegető Ogier előtt. Hirvonennek egyre kevésbé ment, Duval is megelőzte. Talán a finn nem heverte még ki a hazai futamán három hete elszenvedett bukást, talán más oka volt az önmagához képest gyengébb teljesítménynek, de tény, hogy nemhogy a Citroën pilótáival nem volt képes felvenni a versenyt, hanem Latvalával sem, és Duval is egyre inkább el-elverte őt. Ugyanez volt a sorrend a következő szakaszon, nem történt változás az élen, mindenki a vízválasztónak tekintett hosszú pályára készült.

Elképesztő igénybevétel elé nézett versenyző, autó, abroncs egyaránt, hiszen majdnem fél órán át kellett teljes koncentrációval és műszaki hiba illetve defekt nélkül abszolválni a szakaszt. Loeb lehagyott mindenkit, Solberg és Sordo tudták a legjobban megközelíteni. A norvég felugrott a hetedik helyre, egyszerre előzve meg az egész nap egymással vívó Wilsont és Räikkönent. Ogier lett a negyedik, s ezzel elorozta a megpördülő, s ezzel némi időt vesztő Latvalától az összetettbeli harmadik pozíciót. A finnt Duval is legyőzte, aki a második napra nagyon jól összemelegedett a Focus WRC-vel.

Forrás: Stobart
Forrás: Stobart

Egyértelmű, hogy Duval továbbra is a leggyorsabbak közé tartozik, de sajnos azt is látni kell, hogy sokat kihagyott. Egy biztosnak látszó ötödik helyet dobott el a borulással


Féltávnál úgy tűnt, hogy eldőlni látszik a meccs Loeb és Sordo között, versenytársaik csupán messziről nézthették őket. Hogy még véletlenül se kergesse egymást hibázásba a két éllovas, főnökük kiadta az ukázt: Sordo nem támadhatja a világbajnokot, a csapat érdekében ebben a sorrendben kell célba érni, lehetőleg az első két helyen. Ennek megfelelően visszavettek kissé a tempóból, és a délutáni első szakasz győzelmét odaajándékozták Solbergnek. Persze megküzdött ezért a szintén C4 WRC-vel versenyző pilóta, és mivel már másodszor teljesítette a mezőny a pályákat, kisebb hátrány volt számára a kedvezőtlen rajthelye is. Talán már nem is volt meglepő, hogy Ogier és Duval is gyorsabb volt Latvalánál és Hirvonennél, Räikkönen pedig ismét visszaelőzte Wilsont.

A második gyorsaságin a változatosság kedvéért Sordo volt a legjobb, Loeb és Solberg előtt, míg Latvala végre tudott valamennyit faragni Ogierrel szembeni hátrányából, igaz csupán 0,3 másodpercet. Mivel az első két hely sorsa nagyjából elrendeztetett, az ő párbajuk tűnt a legérdekesebbnek, a 13. szakaszon ismét a francia volt a legjobb. A meglehetősen enerváltan autózó Hirvonen hétvégéjének műszaki hiba adta meg a kegyelemdöfést, az egész szezon során rendkívül üzembiztos Focus WRC hajtása felmondta a szolgálatot. A kieséssel a finn matematikailag is majdnem elveszítette esélyét a vb-címre, akkor marad egy kis remény, ha vasárnapra visszaáll, és legalább a hetedik helyig felkapaszkodik. (No meg a hátralévő négy versenyt megnyeri úgy, hogy Loeb nem szerez pontot...)

A nap végére maradt a Pazerplatte második felvonása, ahol az a pilóta nyert, akinek a legtöbb oka volt sietni. Petter Solberg több mint 8 másodperccel volt gyorsabb Loebnél, Ogier pedig Latvalát győzte le megint. A maratoni (sőt annál is hosszabb) szakasz áldozata Duval volt, kinek Fordja az előző pályán a péntekihez hasonló tüneteket mutatott, melegedett, erőtlenedett, ezért a belga talán több kockázatot vállalt mint kellett volna. Az eredmény borulás és totálkár, illetve egy jó ötödik hely elvesztése.

Egész nap ment az adok-kapok az SWRC kategóriában Prokop és svéd vetélytársai, Sandell és Andersson között. A cseh egyszerűen nem értette, hogy az északiak hogyan lehetnek ilyen jók aszfalton is, mindenesetre a nap végére mindketten megelőzték. A különbség viszont szinte jelentéktelen, így itt nagy küzdelem várható a záró napon is. A PWRC-ben maradt a sorrend, továbbra is Araujó vezet, ahogy a JWRC mezőnyében is Weijs maradt az élen, méghozzá jelentős előnnyel.

Felemás napot zártak a magyarok, hiszen mindkét párossal történt jó is, rossz is. Érdiék a Panzerplattén első nekifutásra repesztettek egy abszolút 16. időt, mellyel az összes kategóriatársnál gyorsabbak voltak, de nem sokkal később kiestek. A Fischer/Földesi egység újra tudott indulni szombaton, ám ismét nem tartott sokáig a verseny nekik sem. Remélhetőleg vasárnap is lesz hazai páros a mezőnyben, talán orvosolhatók a hibák.

Két nap után Loeb magabiztosan vezet, Sordo remek teljesítményének köszönhetően kettős győzelemre készülhet csapatuk. Ogier harmadik pozíciója is egyre erősebb, bár Latvala vasárnap mindent meg fog tenni, hogy megvédje a Ford becsületét. Solberg az ötödik, de nagyon le van maradva az előtte állóktól, a mögötte lévő Räikkönentől és Wilsontól pedig már ő húzott el nagyon. Hirvonen a büntetéssel együtt is nyolcadik, s bár lemaradása jelentős Wilsonhoz képest, lehet hogy az angolt megkéri édesapja (aki a Ford csapatfőnöke), hogy a minimális remény életbentartása érdekében engedje maga elé első számú pilótáját. Block a kilencedik, az utolsó pontszerző helyért pedig ádáz csata dúl egy privát holland WRC-s (Van Eldik, Subaru Impreza WRC 2008), Al Quassimi, és az SWRC éllovasai között.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Hirvonen arckifejezése mindent elárul: idén sem sikerült. Ő is és csapata is már 2011-re, és az új Fiesta WRC-re koncentrál


A német vb-futam utolsó napjára öt gyorsasági maradt, négy hosszabb, illetve a Trier belvárosában felépített Circus Maximus nevű szuperspeciál, amelynek célja egyben a verseny vége is lesz.

A verseny állása a második nap után:

1.Loeb/ElenaCitroën C4 WRC 3:05:21,6
2.Sordo/VallejoCitroën C4 WRC +35,7
3.Ogier/IngrassiaCitroën C4 WRC+2:07,1
4.Latvala/AnttilaFord Focus RS WRC+2:23,7
5.P. Solberg/PattersonCitroën C4 WRC+5:16,0
6.Räikkönen/LindströmCitroën C4 WRC +7:24,4
7.Wilson/MartinFord Focus RS WRC+7:43,9
8. Hirvonen/LehtinenFord Focus RS WRC+12:27,4
9.Block/GelsominoFord Focus RS WRC+12:38,9
10.Van Eldik/BuysmansSubaru Impreza WRC+14:10,9

SWRC:
1.Andersson/FredrikssonSkoda Fabia S20003:19:40,3
2.Sandell/AxelssonSkoda Fabia S2000+4,6
3.Prokop/TomanekFord Fiesta S2000+5,8

PWRC:
1.Araujó/MiguelMitsubishi Lancer Evo X3:26:01,1
2.Paddon/KennardMitsubishi Lancer Evo X+23,8
3.Flodin/BergstenSubaru Impreza STi+1:28,6

JWRC:
1.Weijs/DegandtCitroën C2 S16003:28:01,7
2.Burkart/KachelSuzuki Swift S1600+5:01,1
3.Kruuda/JarveojaSuzuki Swift S1600+10:22,5