220 milliós rekordbírság gyorshajtásért Svájcban

Vágólapra másolva!
Világrekordot állíthat fel gyorshajtási bírságból egy svéd férfi: bő 220 millió forintnyi összegre büntethetik, mert a svájci autópályán 120 km/óra helyett 290-nel száguldott.
Vágólapra másolva!

Egy 37 éves svéd férfi világrekordot állíthat fel a gyorshajtási bírságok tekintetében: a férfit ötvenmilliós Mercedes-Benz sportkocsijával a megengedett 120 km/óra helyet 290-nel fotózta le az autópálya-rendőrség kamerája.

A svéd ámokfutó bizonyára nem volt tisztában azzal, hogy a svájci törvénykezés a bírság megállapításánál a sebességtúllépés mértékén túl előírja a vétkes vagyoni helyzetének figyelembevételét is, így mindenképpen szigorú ítéletre számíthatott. Mivel a sebességtúllépés igen jelentős (170 km/óra) és az elkövető vagyoni helyzete is igen jó, ezért az ügyészség közlése szerint akár 1 millió 80 ezer svájci frankra is rúghat a büntetése - adta hírül a brit BBC.

Az autót a rendőrség lefoglalta. Gazdája - elméletileg - napi részletekben is fizetheti a bírságot, háromszáz nap áll majd a rendelkezésére, vagyis így is naponta csaknem 750 ezer forintnak megfelelő összeget kellene így törlesztenie.

A gyorshajtási bírság jelenlegi világcsúcstartója amúgy svájci: januárban szabtak ki rá közel 60 millió forintnyi büntetést.