Privát F1-es versenyautó a Lotustól

Vágólapra másolva!
Exos Type 125 néven egyedi, F1-es jellegű versenyautót készített a Lotus. 25 darabot gyártanak belőle.
Vágólapra másolva!

Különleges modellt jelentett be a Lotus, szupergazdag ügyfelei számára Forma-1-es pályaautót készített. Körülbelül egymillió euróba, vagyis 278 millió forintba kerül a versenygép, amelyből mindössze 25 darabot gyártanak.

Szinte mindent az F1-ről másoltak, 3,5 literes, V8-as Cosworth-motor került az autóba, 659 lóerős teljesítménnyel. Addig nem lehet elforgatni, mint egy F1-es motort, de a 10 300-as fordulatszámnál meghúzott piros vonal így is elismerésre méltó.

Gombnyomásra könnyebbé válik az előzés, 500-zal megugrik a maximális fordulatszám, a váltó félautomata, a kormányról vezérelhető. Hála a karbonszálas váznak, felfüggesztéseknek és karbon-kerámia fékeknek, mindössze 650 kilós a Type 125, azaz minden tonnájára ezer lóerő jut.

Bármilyen olyan külső festés kérhető, mely a Lotus F1-es múltjában felbukkant, a teljes F1-es élményről a kormányba épített kijelző gondoskodik. Különösen büszke a Lotus arra, hogy az autó fenntartása pofonegyszerű, nem kell nagy stábot utaztatni hozzá, a tulajdonos maga is felkészítheti a gépet a pályanapokra. 4500 kilométer a Type 125 szervizintervalluma.

Az autó megvásárlása klubtagságot is jelent, a tulajdonosok számára rendszeresen exluzív rendezvényeket szerveznek majd, ahol olyan nagyságok tartanak vezetéstechnikai órákat, mint Mika Häkkinen vagy a Lotus jelenlegi pilótája, Jarno Trulli. Az első tíz darab autó kiszállítása 2011 tavaszán várható.