Borulékony a Dacia Duster

Vágólapra másolva!
Egy Hollandiában elvégzett teszt szerint az ESP nélküli, elsőkerék-hajtású Dacia Duster hirtelen irányváltásnál akár fel is borulhat.
Vágólapra másolva!

Hollandia legnagyobb szövetségének számít az ANWB, amely eredetileg kerékpáros egyesületként kezdte működését. A múlt század elején kibővítették a tagok körét, ma már minden közlekedéssel kapcsolatos területnek saját tagozata van a négymillió tagot számláló testületben, így természetesen az autókkal is foglalkoznak az illetékesek.

Legutóbbi vizsgálata során a Dacia Dustert tesztelte az autós tagozat, az eredmények szerint az ESP nélküli, elsőkerék-hajtású változatok akár fel is borulhatnak hirtelen irányváltás során. 65 km/órás sebességgel végezték a tesztet, amelynek során nemcsak a hátsó ívbelső kerék, hanem az első is felemelkedett. Az ESP-vel szerelt, összkerékhajtású kivitellel minden rendben volt.

Forrás: autoblog.nl

Az ANWB rögtön veszélyesnek nyilvánította az ESP nélküli Dustereket, amire a Renault hollandiai importőre azzal válaszolt, hogy ESP-vel vagy anélkül, az általuk végzett, ISO-minősítésű tesztek szerint minden kivitel biztonságos. Ennek ellenére a közlemény végére beszédesen odabiggyesztették, hogy 2011 tavaszától minden verzióhoz opciós lesz a menetstabilizáló.