Már a Szivar is óvta a Földet - Audi-fogyasztáscsökkentés

Vágólapra másolva!
Az Audi Győrben megmutatta az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséért tett erőfeszítéseit, és betekintést nyerhettünk a motorgyár munkájába is. Nem sokkal korábban végigfotóztuk a márka ingolstadti múzeumát - ez a cikk tehát a múltról és a jövőről is szól.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Megmutatták, hogyan készülnek az Audi zöld motorjai
(Még több fotó galériában. Kattintson a képre!)


Legnagyobb konkurenseivel szemben az Audi még nem gyárt nagy szériában hibrid autókat, hanem a meglévő technika hatékonyságát próbálják növelni. Jól jött nekik, hogy már a régi Quattro óta használnak turbómotorokat: a technikát az FSI közvetlen befecskendezéssel házasították, és igyekeznek mérsékelni autóik szén-dioxid-kibocsátását. A konszerntárs Volkswagen uralja a mexikói piacot, és a helyi igények szerint évtizedek óta gyártnak alkohollal üzemelő autókat, ez a tapasztalat segítetette a rosszabb kenési képességű, de olcsóbb etanollal is működtethető, vegyes üzemre szánt motorok átalakításánál. Mostantól az 1,6-os és a kétliteres mellett már az 1,4-es TFSI négyhengeresnek is van E85-tel üzemelő változata, amely 150 lóerős, és az A3 meg az A4 FlexiFuel változataiba fog bekerülni. Ezek a motorok a nagyobb kompresszió miatt áttervezett hajtókarokkal és szelepekkel készülnek, kiegészítő befecskendezésük pedig lehetővé teszi, hogy -10 Celsius-fok alatt is könnyen induljanak etanollal.

Dízelfronton a részecskeszűrő és a nitrogénkatalizátor együttes alkalmazásával sikerült korom- és nitrogén-oxid nélküli kipufogógázú motorokat kifejleszteni, amelyek teljesítik a 2014-től kötelező Euro 6-os normát. Külön befecskendező rendszer adagolja az AdBlue nevű anyagot, vagyis a karbamid vizes oldatát, ezzel segítve a tökéletes égést. A már ismert 2,7-es és háromliteres V6-os TDI erőforrásokat egy új generációs Clean Diesel váltja, a modellváltásokkal együtt fokozatosan cserélik erre a "régi" dízeleket. Két teljesítményfokozattal lesz kapható, amivel - mint a gyár mérnökétől megtudtuk - a két korábbi változat kiváltása mellett a gyártás költségei is optimalizálhatók, például 13 százalékkal kevesebb idő alatt készül el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Bár a zöldek utálják a kategóriát, de azért ez mégis kicsit környezetbarát


Szén-dioxid-hős modellnek nevezik az A3 1.6 TDI e változatát, amely 105 lóerős, 99 gramm szén-dioxidot bocsát ki száz kilométerenként, és 3,8 liter gázolajat fogyaszt, mindezt a hagyományos TDI-hez képest 56 ezer forintnyi felárért. A nagyobb A6-nál nincs felár, a kétliteres TDI e változata 139 gramm szén-dioxiddá változtat 5,3 liter gázolajt.

Szivar százas és Duo - az Audi zöld büszkeségfala

1982 és 1991 között gyártották a C3-as generációjú 100-as Audit, az úgynevezett szivart, amely a maga idejében roppant áramvonalas volt a 0,3-as légellenállási tényezőjével. Léteztek hosszú váltóáttételezésű E verziói is a nyolcvanas években, de az igazi különlegesség nem ez, hanem hogy elektromos vezérlésű TDI motorjával 1989-ben a Hockenheimringen egy tank gázolajjal 4814 kilométert tett meg egy 100-as. Hatvan km/órás átlagsebességhez - nem elírás - 1,7 literes fogyasztás tartozott. 1990-ben a 100-as Avant nevű kombi változatára Duo néven hibrid koncepció épült.



Nem nehéz kitalálni, miért kapta a szivar becenevet az Audi 100

1994-ben az első generációs A8-assal kezdődött meg az alumíniumkarosszériás autók sorozatgyártása. Az első Audi Space Frame (ASF) rendszerű prototípus után tizennégy évvel beindult az A2-es kisautó gyártása is, amelynek háromliteres átlagot tudó 3L dízelváltozata a világ legjobb cw értékét produkálta - a 0,25-ös formatényező ma is kiemelkedően jó.

1997-ben az akkori A4 kombira épülő Duo 3-ra a Toyota Prius mellett kevés figyelem irányult, pedig az volt a világ első szériában készülő dízel hibridje, ráadásul biodízellel ment, és konnektorból is lehetett tölteni. Hatvan darabot gyártottak belőle.

Látogatásunk alatt a motorgyártó üzem soros négyhengereseket és V6-os dízeleket készítő szalagjait láthattuk. Vezetőnk kiemelte, hogy ezek egyszerre több változatban készülnek - lehet szíjas vagy láncos vezérlésű; turbós, vagy szívó; hagyományos benzines, vagy az E85-re átalakított -, és tanúi lehettünk, hogy a régebbi V6-os gyártása párhuzamosan fut az újabb Clean Diesel változattal. Megtudtuk, hogy az Audi Motor Hungaria győri üzemében használt anyagokat külföldről vásárolják, megmunkálást viszont teljes egészében saját maguk végzik, sőt a gyártáshoz szükséges szerszámok fejlesztését és gyártását is a szomszéd csarnokból irányítják. Sétánk során elhaladtunk az összeszerelt motorok hidegtesztelését végző kamrák mellett: ott nyomás alá helyezik a hajtóművet, amivel kiszűrhetők a tömítési gondok, ugyanakkor nem keletkezik kipufogógáz, nem használnak kenő- és hűtőanyagot sem.


Audi A4 2.0 TDI e - Acélkerékkel a környezetért

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Audi Győrben bemutatta nekünk zöld fejlesztéseit


Győri látogatásunk során ki is próbálhattuk a takarékosságra tervezett modelleket. Megálltuk, hogy a takarékosságában is brutális Q7 Clean Diesel helyett a jóval szolidabb A4-est kérjük el egy tesztkörre. A kipróbált autó alapára 8,533 millió forint, 35 ezerrel drágább a kilenc lóerővel erősebb hagyományos 2.0 TDi DPF-hez képest. Hosszabb váltóáttételeinek, start-stop rendszerének, a fékenergia-visszatáplálásnak és alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsainak hála 4,6 liter a gyári átlaga, és 119 gramm szén-dioxidot pufog ki.

A tesztkör alatt szinte végig a fogyasztás szempontjából helyes fokozatot ajánló kijelzőt figyeltem, és nem csalódtam. Az A4-esben jól eltalálták ezt a funkciót, csak az indokolatlan pörgetéskor jelzi, ideje lenne váltani. Az előzéseket maga az autó is támogatja, mint ahogy az a korábbi tesztekből is kiderül - kollégáim már korábban mindent leírtak róla. Csak az a rejtély, honnan ered az ablakok tetejénél hallható erős szélzaj, és hogy miért nem fért bele a tízmilliós árba egy, a fogyasztásra és így a környezetre is jótékonyan ható könnyűfém felnigarnitúra.

Sikeresek a nehéz időszakban is

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Bár a piac kicsit összeesett, de az Audi tartja magát


A piacot megtépázó visszaesés ellenére is nyereséges tudott maradni az Audi Hungaria Motor Kft. A német márka magyar leányvállalata 2009-ben 1 383 909 motort és 32 603 járművet állított elő, és ezzel 3,875 milliárd eurós árbevételre tett szert. Bár a 2008-as évhez képest ez jelentős a visszaesés - 1 900 333 motor, 60 359 autó és 5617 milliárd eurónyi bevétel -, nyereségesek maradtak tavaly is, miközben 187 millió euróért fejlesztették a győri üzemet.

Tavaly kezdődött meg a VW konszern autóiban széles körben használt 1,6-os CR TDI és a bioetanollal is üzemelő 2.0 TFSI motorok gyártása. A Győrben készített Audi TT-ből 2009 áprilisában készült el a négyszázezredik darab, újdonság az RS változat számára kifejlesztett 2,5 literes, 340 lóerős öthengeres. A háromliteres lökettérfogatú, az A4-be és a Q7-be beépített Clean Diesel motort is itt gyártják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A látogatás során lencsevégre kaptuk az álcázott frissített TT-t


Magyarországon az Audi továbbra is vezeti a prémiumautó-eladásokat: tavaly kiskereskedelmi úton - hivatalosan, hazai autószalonból - 1156 Audit, 1100 BMW-t és 1051 Mercedes-Benz személyautót értékesítettek.

A tavalyi év eredményeiről szóló ingolstadti sajtótájékoztatón persze sokkal több adat is elhangzott, de - ha már ott voltunk - inkább végigfotóztuk a gyári múzeumot.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az Audi Múzeumban rengeteg legendát találtunk
(Még több kép a múzeumról a galériában. Kattintson a képre!)