WRC: ismét Loeb győzött

Vágólapra másolva!
A Török-rali záró napja sárban zajlott. Loeb simán győzött, s ezzel alaposan elhúzott a többiektől összetettben.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Érik a hetedik? Bár még messze a szezon vége, Loeb egyre közelebb az újabb világbajnoki címéhez


Majdnem sárba fulladt a verseny utolsó napja, miután egész éjjel ező áztatta a pályákat. Emiatt az első két gyorsaságit meg sem tudták rendezni, az út alkalmatlanná vált a versenyzésre, normál tempóban teljesítette őket a mezőny, időmérés nélkül. Volt, akinek ez jól jött, és volt, akinek nem: Hirvonen és Sordo például feltétlenül utol szerette volna érni Petter Solberget, s céljuk megvalósítására így kevesebb lehetőségük maradt.

Az első, versenytempóban teljesített gyorsasági igen gyors volt, ráadásul tele ugratókkal, így az élmezőny kis túlzással több időt töltött a levegőben, mint az úton. A legjobb időt futó Loeb - a sárban nem volt hátrány elsőnek indulni - majdnem 120 km/órás átlagot ért el, mögötte Petter Solberg csapott a célba, míg Hirvonen kissé lecsúszott az útról, tönkretette egyik hátsó abroncsát, ezért defekttel volt kénytelen elmenni a célig. Az így elszenvedett 40 másodperces hátránnyal búcsút mondhatott győzelmi álmainak a finn, sőt, még a dobogótól is messzire került.

Forrás: Ford

Solberg ezúttal éles csatában verte meg Hirvonent és Sordót. Úgy tűnik, mégsem ő felejtett el vezetni az utóbbi esztendőkben, csak a rendelkezésére álló technika nem volt megfelelő. Gyári csapatnál lenne a norvég helye, kár, hogy csak két ilyen van


A szervizben rendberakta a csapat a Focust, de a maradék három gyorsaságin úgy kellett volna Hirvonennek több mint fél percet hoznia Sordón, hogy ő is nagyon sietett, hogy befogja Solberget. A túlzott igyekezet megbosszulta magát: a norvég megcsúszott, és csak szerencséjének köszönhette, hogy vissza tudott jönni az útra, miközben magával vitt egy kisebb fát. Spanyol riválisa rosszabbul járt, kiesett, miután a C4 WRC futóműve nem bírta a megpróbáltatásokat - egy szikla volt útban. Közben Loeb megint nyerte a szakaszt, és megnyugtatóvá vált az előnye az élen. Az utolsó előtti pálya nem hozott változást az élmezőnyben, a világbajnok ismét megmutatta, hogyan is kell a sárban autózni. A végén még a szombat reggel még vezető, de igen peches Ogier is nyert egy szakaszt, ám ez is kevés volt ahhoz, hogy előbbre lépjen.

Újabb - sorozatban harmadik - győzelmével Loeb nagyon elhúzott összetettben a riválisaitól, 40 ponttal vezet a másodiknak befutó, és így a tabellán is hasonló pozíciót elfoglaló Petter Solberg előtt. Hirvonen lett a harmadik, többre ezúttal nem telt tőle, míg mögötte Ogier ért célba, aki könnyen előrébb is végezhetett volna. Élete legjobb eredményét érte el Räikkönen, ezúttal végre okosan ment, nem hibázott, és kezére játszott a "nagyok" kiesése is. Az ötödik helyért meg kellett küzdenie a régi motorosnak számító Villagrával, és a bár fiatal, de igen tapasztalt Wilsonnal, ők ezúttal alulmaradtak az F1-es világbajnokkal szemben. Nyolcadiknak tudott visszakapaszkodni Latvala, így ő sem távozik üres kézzel Törökországból. Miután Tanak délelőtt felborult, Kuipers került a kilencedik helyre, a maradék egy pont pedig a JWRC győzteséé, Burkarté lett. A Suzuki Swiftet hajtó német pilóta megtartotta előnyét Broccoli és Abbring előtt, és győzelemmel kezdte a szezont. Az előkelő összetett 12. pozícióban zárt a helyi illetőségű Cetinkaya (Peugeot 207 S2000), aki azért különleges színfoltja a mezőnynek mert hölgy, ráadásul igen csinos.

Forrás: AFP

Joggal fintorog Hirvonen, murva ide vagy oda, ezúttal esélye sem volt a győzelemre. És idén lesz még három aszfaltos futam is...


Négy futam után egyre nagyobb bajban van a Ford, miután úgy tűnik, hogy már nem csak a gyári Citroënek verik el őket, hanem Ogier és Petter Solberg is gyorsabb náluk. Három hetük van kitalálni valamit, mert még egyszer nemigen fog előfordulni a tavalyihoz hasonló pechsorozat Loebbel. Új-Zélandon rendezik a következő futamot, szintén murván, ahol a WRC-s csapatok mellé újra az SWRC és a PWRC mezőnye csatlakozik.

A verseny végeredménye:

1.Loeb/ElenaCitroën C4 WRC 3:01:38,7
2.P. Solberg/MillsCitroën C4 WRC +54,5
3.Hirvonen/LehtinenFord Focus RS WRC +1:43,4
4.Ogier/IngrassiaCitroën C4 WRC +3:46,0
5.Räikkönen/LindströmCitroën C4 WRC +6:44,3
6.Villagra/DiazFord Focus RS WRC +7:56,7
7.Wilson/ScottFord Focus RS WRC +8:29,8
8. Latvala/AnttilaFord Focus RS WRC +19:44,2
9.Kuipers/MiclotteFord Fiesta S2000+23:22,2
10.Burkart/KachelSuzuki Swift S1600+27:04,7

JWRC:

1.Burkart/KachelSuzuki Swift S16003:28:43,4
2.Broccoli/ForinaRenault Clio R3+3:53,7
3.Abbring/MombaertsRenault Clio R3+9:43,7



A világbajnokság állása egyéniben:

1.Loeb/Elena Citroën C4 WRC 93
2.P. Solberg/Mills Citroën C4 WRC 53
3.Hirvonen/LehtinenFord Focus RS WRC52
4.Latvala/AnttilaFord Focus RS WRC 47
5.Ogier/IngrassiaCitroën C4 WRC 45
6.Sordo/MartiCitroën C4 WRC 24
7.Wilson/ScottFord Focus RS WRC22
8. Villagra/Perez-CompancFord Focus RS WRC20
9.H. Solberg/Minor Ford Focus RS WRC18
10.Räikkönen/LindströmCitroën C4 WRC 14


A világbajnokság állása, gyártók:

1.Citroën Total World Rally Team126
2.BP Ford Abu Dhabi World Rally Team111
3.Citroën Junior Rally Team75
4Stobart M-Sport Ford Rally Team56
5.Munchi's Ford Rally Team26


A világbajnokság állása, JWRC:

1.Burkart/KachelSuzuki Swift S160025
2.Broccoli/ForinaRenault Clio R318
3.Abbring/MombaertsRenault Clio R315