Borulásveszély miatt leállt a Lexus GX460 értékesítése

Vágólapra másolva!
Újabb csapás érte a Toyotát az Egyesült Államokban: a japán gyár egy magazin figyelmeztetése után leállította a Lexus GX460 értékesítését.
Vágólapra másolva!

Nem értek véget a Toyota amerikai megpróbáltatásai, a japán gyár ellen most a Consumer Reports című magazin indított támadást. Legújabb számámában a Lexus GX460 vásárlásáról próbál mindenkit lebeszélni a lap, megállapítása szerint ugyanis a szabadidő-autó borulásveszélyes.

Vészhelyzetben, hirtelen kikerülő manőver esetén a Consumer Reports szerint veszélyes mértékben kitörhet az autó fara, az újságírók tapasztalatai szerint majdnem teljesen keresztbe fordul az autó, mire a menetstabilizáló képes rendet tenni. Valós körülmények között akár fel is borulhat az autó az újság szerint, súlyos sérülést vagy halált okozva, a Consumer Reports ezért semmi esetre sem javasolja az autó megvásárlását.

Utoljára 2001-ben fogalmazott hasonlóan szigorúan a lap, akkor a Mitsubishi Montero kapott "ne vegyék" értékelést. Az amerikai lappiacon meghatározó a Consumer Reports, a Toyota tekintélye is megingott az országban, a japán gyár vezetése a cikk hatására ezért úgy döntött, hogy felfüggeszti a 2010-es modellévű GX460 értékesítését.

"Nagyon komolyan vesszük a GX460 körül kialakult helyzetet, mindent megteszünk annak érdekében, hogy azonosítsuk és kijavítsuk a Consumer Reports által jelzett hibát" - írta közleményben Mark Templin, a Lexus alelnöke. "Ezzel egyidejűleg kértük kereskedőinket, hogy átmenetileg függesszék fel a modell értékesítését." Piaci bevezetése óta 5400 darabot adtak el az autóból az amerikai piacon.