274 lóerős turbómotorral jön a Kia Magentis utóda

Vágólapra másolva!
A New York-i Autószalonon bemutatkozott az Európában Magentisként ismert új Optima. Valószínűleg Magyarországra is ezen a néven érkezik majd a középkategóriás modell, amelyből hibrid is készül jövőre. Lehullt a lepel az ötajtós Fortéről is, amely nagyon hasonlít az európai Cee'dre.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is bemutatkozott New Yorkban a Kia új középkategóriás modellje, az Optima. Nálunk Magentisként ismert a típus, de most már biztos, hogy az európai kontinensen is új néven forgalmazzák majd. Legesélyesebbnek az Optima tűnik, de jövő tavaszig, az itteni forgalmazás elindulásáig van még ideje a Kiának, hogy kitalálja az ideális megoldást.

4844 milliméter hosszú, 1829 milliméter széles és 1455 milliméter magas az újdonság, tengelytávja 2794 milliméter. Alapjain a Hyundai Sonatával osztozik, a külső méretek nagyjából azonosak, de külsőleg semmilyen hasonlóság sincs a modellek között.

Amerikában a 200 lóerős, 2,4 literes, négyhengeres lesz az alapmotor, az igazi szenzáció azonban a kétliteres, 274 lóerős turbómotor megjelenése. Ebben kettős lefúvású, ún twin-scroll dolgozik, a befecskendezés pedig közvetlenül a hengerekbe történik. Az erőforrás legnagyobb nyomatéka 364 Nm, amely 1800-as fordulatszámtól 4500-ig elérhető. Mindkét motor hatfokozatú manuális vagy automata váltóval vihető. Friss hír, hogy 2011 elején hibrid is piacra kerül belőle, a hajtáslánc a Sonatából érkezik.

New Yorkban hullt le a lepel az ötajtós Fortéről is, amely néhány külső módosítástól, köztük az áttervezett fartól eltekintve nagyjából az európai Cee'dnek felel meg.