Káoszt okozott a forgalmirend-változás a Fehérvári úton

Vágólapra másolva!
A forgalommal szemben hajt az autósok jó része a Fehérvári úton, ahol visszaállították az eredeti forgalmi rendet. Úgy tűnik, az erre figyelmeztető egy darab terelőnyíl túl kevés.
Vágólapra másolva!

Fotó: Balogh Bence [origo]
Kevés az egy darab terelőnyíl, főleg, ha az úttesten még látható az ideiglenes, érvényét vesztett forgalmi rendet jelző sárga terelővonal
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Hétfőn átadták a forgalomnak a Fehérvári út Hamzsabégi utat és Október huszonharmadika utcát összekötő szakaszát, melyet a 4-es metróvonal állomásának építése miatt zártak le. A munkálatok időtartama alatt a forgalmat a villamossíneken keresztül átterelték az út bal oldalára, ahol egy-egy sávot használhattak az autósok. A kihelyezett terelő betonelemeket és a több darabból álló kerítést az átadáskor eltávolították, a kötelező haladási irányt pedig félmagasságban elhelyezett táblával jelezték.

Annak ellenére, hogy ismét az eredeti rend szerint, két-két sávon haladhatnak az autók az október huszonharmadik utca irányába, sokan megszokásból továbbra is elhagyják a sávjukat, és a forgalommal szemben haladnak. Ennek az is oka lehet, hogy az ideiglenes forgalmi rendet jelző sárga felfestést csupán délután távolították el.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Csak délután érkeztek meg a régi felfestést eltávolítani

Aki észreveszi, hogy rossz oldalon halad, tíz méteren belül még visszatérhet a saját oldalára a síneken keresztül, akik viszont később balra kanyarodnak az Ulászló utcába, rendszeresen végigmennek a villamossínek mellett. Előfordul, hogy egyesek csak a szembejövők villogását és dudálását veszik észre, és ijedtükben a sínekre hajtanak, így előfordul, hogy egyszerre három különböző helyen haladnak autók ugyanabban az irányban.

Ott jártunkkor, negyed négykor érkeztek meg az útkarbantartók, hogy eltávolítsák a kint maradt felfestést - ahogyan a Margit híd átadásakor is jócskán kinn maradtak megtévesztő táblák és jelzések -, jelenlétük azonban további fennakadást okozott, egyesek még az út közepén leparkolt kisteherautójukat is megkerülték, de voltak olyanok is, akik a jobbra mutató táblát kikerülve hajtottak tovább, ragaszkodva az építés alatt megszokott irányhoz.

Káosz mozgóképen - nézze meg helyszíni videónkat!

Csupán akkor halad rendezetten a forgalom, ha a lámpaváltás után szorosan követik egymást az autósok. Amikor kiürül az út, a bizonytalan sofőrök inkább a jól bevált, most már azonban szabálytalan és veszélyes megoldást választják.

A rendőrségtől és a közterület-fenntartótól is megkérdeztük, várható-e fokozott rendőri figyelem vagy újabb jelzések kihelyezése, válaszukat közöljük, amint megérkezik.

Frissítés: kedden a helyzet változatlan.