Aláírásgyűjtés: B-s jogosítvánnyal is lehetne 125 köbcentis motort vezetni

Vágólapra másolva!
50 ezer aláírás, majd egy országgyűlési döntés szükséges ahhoz, hogy autóvezetők könnyebben kisrobogónál nagyobb motorra ülhessenek.
Vágólapra másolva!

"Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kilowattos teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár - megfelelő közlekedési jártasság esetén - "B" kategóriára érvényes vezetői engedéllyel is vezethető legyen." - áll Bende Tibor, a Totalcar ügyvezető igazgatója által benyújtott aláírásgyűjtő íven.

A kezdeményezés akkor lesz eredményes, ha sikerül 50 ezer érvényes aláírást összegyűjteni. Ekkor az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a kérdés tárgyalását, ám ez nem kötelezi arra, hogy a megfogalmazott szándéknak megfelelő döntést hozzon.

Ha a parlament a kezdeményezők szándékának megfelelően módosítja a törvényeket, lehetővé válik, hogy a személygépkocsikra érvényes B kategóriás jogosítvánnyal ne csak 50 köbcentiméter alatti kismotorokat lehessen vezetni, hanem (kiegészítő oktatás után) akár a forgalom ritmusát könnyebben tartó 125 köbcentimétereseket is.