Valamennyi budapesti hídfelhajtót megvizsgálják a lágymányosi tragédia miatt

Vágólapra másolva!
Újabb táblát helyeztek ki és ellenőrzik a felfestést a Lágymányosi híd lehajtójában. Januárig a többi hasonló kereszteződést is felülvizsgálják.
Vágólapra másolva!

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Egy táblát kicseréltek, és még egy újat felszereltek hétfőn a lágymányosi lehajtóhoz

Ahogyan azt hétfőn megírtuk, újabb behajtani tilos táblát szereltek a Lágymányosi híd budai lehajtóágához, oda, ahol rossz irányba kanyarodott múlt héten egy autó, amely a hídra érve teherautóval ütközött. A balesetben hárman életüket vesztették.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői közleménye szerint "a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mint forgalomtechnikai üzemeltető, megvizsgálta a helyszínt és megállapította, hogy a kialakított forgalmi rend a forgalombiztonsági alapkövetelményeknek és a jogszabályi előírásoknak minden tekintetben megfelel, ugyanakkor döntött a forgalombiztonság növeléséről a csomópontban. Az FKF ezért az emberi figyelmetlenségből eredő téves szembemenetel valószínűségének további csökkentése érdekében a mai napon további egy darab »Behajtani tilos« jelzőtábla elhelyezéséről intézkedett az eddig is ott lévő táblával szemben, az út másik oldalán."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Napokon belül a felfestések állapotát is megvizsgálják

A jelzőtáblák számának növelésén túl az FKF közútfenntartási ágazati igazgatósága a BKK felkérése nyomán a következő napokban megvizsgálja, milyen útburkolat-felfestési javításokra van szükség az érintett csomópontban, januárig pedig az összes budapesti hídfelhajtó, autópálya-felhajtó és az összes osztott pályás útra vezető felhajtó csomópont forgalmi rendjét felülvizsgálják.

A közleményben kiemelik: "nincs szó arról, hogy eddig ne lett volna a forgalmi rendre vonatkozó jogszabályoknak megfelelő a Lágymányosi híd felhajtójának kialakítása. Ellenben, a tragikus balesetek felhívják a figyelmet arra, hogy a jogszabályi előírások pontos betartásán túl minden lehetséges eszközzel szükséges a forgalombiztonság növelése, a járművezetők tájékozottságának javítása, továbbá a figyelemfelhívó jelzések számának növelése."

(A Lágymányosi híd budai fel- és lehajtóágának közlekedési rendjével foglalkozó cikkünk itt olvasható.)