Mindent lát majd az EU új traffipaxa

Vágólapra másolva!
Ötven méterről átfogó ellenőrzést végez majd az új generációs traffipax, melyet az Európai Unió támogatásával fejlesztenek. A többek között GPS vevővel és vezeték nélküli internettel is felszerelt szerkezet az autó sebessége mellett a követési távolságot és a biztonsági öv bekötését is érzékeli. A tesztelési fázisban lévő berendezést két év múlva használhatja először a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Forrás: Carscoop

Az autósok ellenőrzésében nem ismer határokat az ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport) névre keresztelt, jelenleg tesztelési fázisban lévő traffipax, melyet háromdimenziós, infravörös és rendszámfelismerő kamerával, valamint GPS vevővel is felszereltek. Így nem pusztán az autók sebességét, hanem az időjárási körülményeket és az útviszonyokat is képes ellenőrizni, de azt is figyeli, hogy a sofőr megfelelő követési távolságot tart-e, vagy bekötötte-e a biztonsági övét.

Forrás: Carscoop

Sőt, a nagy teljesítményű akkumulátorok segítségével akár nyolc órán át is üzemképes készülék műholdas internetkapcsolaton keresztül képes a rendőrségi adatbázisból kiolvasni, hogy a leolvasott rendszámhoz tartozó autónak érvényes-e a kötelező biztosítása és hogy befizették-e utána az adót. A kétmilliárd forintnak megfelelő összegből fejlesztett, tizenöt millió forint értékű berendezést Finnországban tesztelik. 2013-ban pedig már az Európai Unió egész területén használhatják a rendőrségek, amennyiben megfelelő forrás áll rendelkezésre a különleges traffipax beszerzésére.

Forrás: Carscoop