Tovább csökkent a halálos balesetek száma

Vágólapra másolva!
Tovább mérséklődött idén a személyi sérüléses közúti balesetek, és a balesetekben meghaltak száma - közölte az ORFK. Csökkent az ittasan okozott karambolok száma is, továbbra is jelentős probléma viszont a gyorshajtás.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok alapján 2010. január 1. és augusztus 31. között 10600 személyi sérüléses közúti baleset történt az országban - olvasható az ORFK honlapján. Ez 9,59 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában (akkor 11725 balesetet regisztráltak).

Nem csak a balesetek, hanem a halálos karambolok száma is tovább mérséklődött a korábbi, javuló adatokhoz képest. A rendőrségi adatok szerint 108-cal kevesebben vesztették életüket a magyarországi közutakon, mint tavaly ilyenkor: a közúti balesetben meghalt emberek száma a tavalyi 564-ről 456-ra csökkent. Ez 19,15 százalékos mérséklődés.

Az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma is csökkent csaknem egynegyedével, 23,25 százalékkal kevesebb ilyen esetet regisztráltak, mint tavaly. Míg az előző év első nyolc hónapjában 1557 közúti balesetben, addig az idén augusztus végéig 1195 balesetben játszott szerepet az előzetes szeszesital-fogyasztás.

A legfőbb okok ugyanakkor gyakorlatilag nem változtak. A személyi sérüléssel járó balesetek 27 százalékának (2820 baleset) hátterében a gyorshajtás áll, az elsőbbségi jog megsértése miatt 2513 (24 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1658 baleset (16 százalék) történt.

A közúti balesetek 61 százalékát a személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-sofőrök a balesetek 9 százalékáért, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset egy százalékáért felelősek. A balesetet okozók körében a kerékpárosok aránya az év első nyolc hónapjában elérte a 12 százalékot - írja az ORFK.