Kamerákkal figyelnek egy bécsi gyalogátkelőt

Vágólapra másolva!
Kamerákat szereltek fel egy bécsi gyalogátkelőhelynél a biztonság növelése érdekében. Ha beválik a próba, országszerte is alkalmazhatják a módszert.
Vágólapra másolva!

A gyalogosokra egy, a zebrához közeledő járművekre két kamerát irányítanak, utóbbiak rázoomolnak arra a járműre, amelyik túl gyorsan érkezik a gyalogátkelőhöz. A képsorokat elemzik, hogy kiderüljön, változtatnak-e az autósok a gyalogosokkal szembeni magatartásukon, tudva, hogy filmezik őket. Megvizsgálják, hogy a felvételek alkalmasak-e jogi bizonyítéknak, de egyelőre, a próbaüzem alatt, jövő nyárig személyes adatokat nem tárolnak a felvételekkel.

A gyalogosokat érő közlekedési balesetek hatvan százaléka zebránál történik - mondta Rudi Schicker közlekedésügyi tanácsos a kamera üzembe helyezése alkalmával. A teszteléshez kiválasztott kereszteződésben májusban egy autós halálra gázolt egy iskolás fiút, a helyszínt indokolja még, hogy ott az autósok, kerékpárosok és a villamos közlekedése is jól megfigyelhető.

120 ezer euróba kerültek a kamerák, nagyobb mennyiségben zebránként 40 ezer euró költséggel számolnak a városatyák. A hír - az internetes hozzászólásokból ítélve - megosztotta a bécsieket. Vannak, akik szerint hasznos lehet, mások teljesen feleslegesnek tartják vagy az egyre több utcai kamerás megfigyelés miatt hangoztatták nemtetszésüket. Megint mások a berendezés árát sokallták, szerintük ennyi pénzből egy jelzőlámpát is fel lehetne állítani a helyszínen, vagy több rendőrt szolgálatba állítani az utcákon, s mindkét intézkedés ugyanolyan eredményes volna.