Talmácsi és a Mol szakítása: nem tudott dobogót ígérni a versenyző

Vágólapra másolva!
Továbbra is szponzorálta volna Talmácsi Gábort a Mol, csak dobogós helyezéseket kért a szezon második felére - állítja az olajtársaság, amely szerint elutasította ajánlatát a motorversenyző menedzsmentje, ezért szakadt meg a kapcsolat. Arról, hogy egy új szerződés milyen összegről szólt volna, sem a Mol, sem a Talmácsit képviselő Faster Management nem beszél. Egy korábbi konkurens csapattulajdonos szerint százmilliós tételről lehet szó.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Földi Imre

Hernádi Zsolt Mol-vezér és Talmácsi Gábor egy tavaly júniusi sajtótájékoztatón

"Nem Talmácsi a vesztes, hanem a Mol" - állítja Dénes Ferenc, az elsősorban sporttal foglalkozó közgazdász, aki az olajtársaság kérésére mediátorként maga is részt vett az elmúlt másfél évben a vállalat és a Talmácsi Gábor ügyeit intéző Faster Management tárgyalásain. Ennek megfelelően Dénes ott volt a legutóbbi egyeztetéseken is, amelyeket követően június 16-án a Faster bejelentette: kihátrált a korábbi világbajnok mögül eddigi legnagyobb támogatója.

Az elmúlt öt évben a Mol mint büszkeségét, első számú támogatottját futtatta Talmácsit, a cég honlapjának szponzorációs részén e sorok írásakor is első helyen lehet olvasni a motorosról. "A Mol büszke rá, hogy a 2010-es versenyidényben is a vállalat lesz Talmácsi Gábor főtámogatója és a Fimmco Speedup csapatszponzora is" - írja az olajcég honlapja.

Gábor, a lobogó zászló

A Mol szerződésbontása nem csak Talmácsit érintette kellemetlenül, hanem olasz csapatát, a Fimmco Speed Up Teamet is, amely szintén részesült a támogatásból. A csapatvezetés - mint nyilatkozták - változatlanul bízik Talmácsiban, ugyanakkor értetlenül álltak az olajipari vállalat döntése előtt. "Gábor Magyarország legmagasabban lobogó zászlaja nemzetközi szinten, nem értem, hogy egy magyar cég miként hozhatja őt ilyen helyzetbe" - kommentálta a döntést Luca Boscoscuro, a Speed Up csapatvezetője.


Üzleti titokként kezelik a pénzügyeket

Dénes Ferenc szerint a Molnak megérte volna a szponzorációs kiadás, "amennyiben Gábor hozza a várt eredményeket." Dénes ugyanakkor úgy véli, a versenyző sem mondhatja a végtelenségig, hogy majd a következő futamon lesz eredmény.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mol-kútnál, molos kabátban tankol Talmácsi márciusban

A Mol azt állítja, az elmúlt hónapok sikertelensége ellenére nem a szerződés felmondásában gondolkodtak, hanem annak megváltoztatásában. "Mi ezt nem akartuk, tárgyaltunk is a folytatásról, de immár kizárólag dobogós helyezést célként megfogalmazva. A legnagyobb sajnálatunkra ebben nem tudtunk megállapodni, ezért nem láttunk más lehetőséget, mint élni a kiszállás jogával" - közölte a Mol az [origo]-val. Arra a kérdésünkre, hogy az eddigi gyengébb eredmények miatt a támogatás összegét csökkenteni kívánta-e a Mol, a cég nem akart válaszolni.

"A Moto2 kedvezett Talmácsinak"

Az idei együttműködést már úgy kezdték meg, hogy Talmácsi szerződésébe bekerült egy pont, miszerint ha az első hat versenyen nem hozza a várt eredményeket, akkor a Mol kiszállhat. Az egyébként a Faster által utólag nyilvánosságra hozott szerződésrészlet oka valószínűsíthetően a tavalyi gyenge MotoGP-szereplés, amely után a Mol mégis kitartott támogatottja mellett, de idénre sokkal jobb eredményt remélt. Most a szerződésnek ez a pontja tette lehetővé a szakítást.

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Magyar zászló és magyar céglogó a versenyző 2008-as sisakján. Egy évvel korábban Talmácsi olasz licenccel lett világbajnok

Az olajtársaság az [origo] kérdéseire adott írásos válaszában úgy fogalmaz, hogy a Moto2 új osztály, a motorok között nincsenek akkora eltérések, mint a MotoGP-ben, s ez "a valóban kivételes tehetségű Talmácsinak kedvezett is. Ezzel különben a szezon előtt, amikor a szerződésben megállapodtunk - és azóta is az egyeztető tárgyalásokon - egyetértett a versenyző menedzsmentje és csapata is. Éppen ezért fogadták el azt az opciós jogunkat, hogy az idény közepén - amennyiben az eredmények nem jönnek - felmondhatjuk a szerződést."

Favaro: A Mol is elutasította a mi feltételeinket

A Faster-vezető Stefano Favaro azonban saját feltételeikről írt az [origo]-nak küldött levelében. "Mivel a Mol nemcsak Talmácsi Gábor egyéni támogatója volt, hanem a Fimmco Speed Up kiemelt csapatszponzora is, így a Faster Management erről a szerződésről és annak feltételeiről egyedül nem dönthetett." A menedzser szerint a szakítás előtti utolsó tárgyalásra Magyarországra érkezett Luca Boscoscuro csapatvezető is, "ami végül azzal zárult, hogy a csapat és a menedzsment által ajánlott feltételeket a Mol nem fogadta el". Hogy milyen feltételeik voltak, azt nem részletezte.

Forrás: Faster Management

Májusban már volt ok a szemöldök ráncolására

Favaro annyit árult el a tárgyalások egyéb részleteiről, hogy az "alapból eredményességhez kötött együttműködés" feltételein akart változtatni a szponzor. Mint írta, a csapat és a menedzsment szerint "a 4-6. helyezés elérése is kiemelt eredmény ebben a kategóriában", ami jelentősen beszámít az év végi összesítésbe. "A tények is azt igazolják, hogy néhány pódium megszerzésén felül ezek az eredmények is sokat számítanak, hogy adott versenyző a végelszámolásban hol szerepel" - közölte. Arra a kérdésünkre Favaro sem felelt, vajon kevesebb pénzt fizetett volna-e a Mol a szezon második felére.

Talma vs. Videoton?

A Talmácsi-féle támogatásmegvonás időpontjával (a hatodik, július 4-i futam után) szinte egyszerre, július 1-étől lett a Mol a Videoton FC labdarúgócsapat "gyémántfokozatú támogatója". Megkérdeztük a Molt, hogy az eddig Talmácsira költött pénzt fordítják-e ezentúl a Videotonra (mely csapat mérkőzésein rendszeresen ott van Orbán Viktor miniszterelnök is). A Mol válasza szerint "időben és logikailag is elválnak az események. Talmácsi Gábor szerződésének felbontása és a Videotonnal kötött együttműködés között nincs összefüggés. A labdarúgás az elmúlt években megítélésünk szerint rengeteget fejlődött, a tavalyi első osztályú bajnokságban már volt igazi izgalom, és a színvonal is közelebb került az európaihoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy felvállaljuk az eddigi legjobb nemzetközi eredményt szállító csapatot, hűnek maradva szponzorációs elveinkhez, vagyis e támogatás is teljesítményfüggő. Talmácsi Gábor esetében is mindent megtettünk annak érdekében, hogy folytatódhasson az együttműködés, de a motorversenyző menedzsmentjével nem tudtunk végül megállapodni."


Forrás: EPA/Hendrick Schmidt

A június 19-ei német nagydíjon - amely a hetedik volt a szezonban - már Mol-embléma nélkül versenyzett Talmácsi

Százmilliókat veszíthettek

A MotoGP-ben megfordult eddigi egyetlen magyar csapat (amely az olasz Pasinivel futamot is tudott nyerni tavaly), a Team Toth tulajdonosa, Tóth Imre "nem százszázalékos" információi szerint a múlt évben olyan 1,5-2 millió eurót kaphatott Talmácsi menedzsmentje a Moltól, de kiemelte, a pontos számot nem ismeri, ezt hallotta. 2009-ben a versenyző a csúcskategóriának számító MotoGP-ben ment, idén pedig a Moto2 nevű, második számú sorozatban, tehát nem ugyanabban a ligában, ám Tóth személyes tapasztalatai szerint a most elveszített pénz időarányosan és nagyságrendileg ennek a számnak a közelében lehet.

(Talmácsi Gábor versenyzői karrierjének sikereiről és kudarcairól itt olvashat bővebben.)