Hogyan készítsük fel autónkat a nyaralásra?

Vágólapra másolva!
Egykor az autó a szabadság szimbóluma volt, emberek millióit mozdította ki a szülővárosukból. Az utazás fáradalmait örömteli kalanddá változtatta, hétvégén és a nyári szünidőben távoli tájakra is eljuttatta a kikapcsolódni vágyó családokat. Közeli országok üdülőhelyeinek meglátogatásához még mindig az autó a legolcsóbb és legpraktikusabb választás. Saját ritmusunkhoz igazíthatjuk az időbeosztást, és a kiszemelt nyaralóhelyen is könnyebben mozoghatunk vele. Mi mindenre érdemes felkészülni, hogy az otthonunktól távol se érhessen meglepetés?
Vágólapra másolva!

Forrás: Opel

A nem megfelelően felkészített autó tönkreteheti a nyaralást. A pihenőknél ellenőrizzük a tetőre rögzített box vagy kerékpártartó rögzítését!


Legfontosabb formába hozni az autót. Ma már nem terheli a tulajdonosokat annyi fáradságos karbantartási feladat, mint húsz-harminc évvel ezelőtt, sőt, a legújabb modellek tervezésekor egyáltalán nem számolnak a sofőrök szakértelmével, mégis több fontos ellenőrizni való is akad egy autó körül. Kezdjük az átvizsgálást az abroncsokkal, mérjük meg a profilmélységet, keressünk hajszálrepedéseket az oldalfalon, és ami a legfontosabb, állítsuk be a gyárilag meghatározott nyomásértékeket, melyeket a vezetőoldali B oszlopon találunk.

A régi autós lábpumpák műszerei gyakran nem mérnek elég pontosan, ezért érdemes beszerezni egy keréknyomásmérőt. Autósboltokban különböző formájú és tudású változatokat találunk. Válogathatunk a néhány száz forintért megkapható, klasszikus mutatós típusok közül, de ha többet szánunk rá, dönthetünk a 4-5 ezer forintos digitális mellett is, amit beépített profilmélységmérővel gyártanak. A kánikulában senki sem végez szívesen tornamutatványokat az autó mellett, a munkát akár egy 5-15 ezer forintos kompresszorra is bízhatjuk, mégis a legegyszerűbb és legtakarékosabb megoldás, ha elautózunk a benzinkútra, és a profi felszerelést használjuk.

Forrás: Bosch

A bogároldós ablakmosó a biztonságos kilátás érdekében fontos


Vessünk egy pillantást az első és hátsó ablaktörlőkre, ellenőrizzük, milyen állapotban vannak a gumiélek. Ha a szélvédővel érintkező részük a széleken már kezd leválni, és törlés közben csíkokat húznak, azt jelenti, itt a csere ideje. Ezt is érdemes elindulás előtt megoldani, hiszen ez a néhány perces művelet az autópálya mellett, szakadó esőben sokkal veszélyesebb feladat. Vásárláskor figyeljünk rá, hogy típusazonos lapátokat válasszunk, ami elsősorban a vezető és az utas előtti darab eltérő hosszúsága miatt fontos, áruk háromszáztól háromezer forintig terjed. Ne elégedjünk meg a legolcsóbb, gyenge minőségű gyártmánnyal, válasszuk a nagyobb autóipari beszállítók tartósabb termékeit.

Kapcsoljuk fel a világítást, próbáljuk ki az összes lámpát. Ne felejtsük el, hogy a legújabb modelleken csak több alkatrész kiszerelése után lehet hozzáférni az izzókhoz. A régebben rutinszerűen megoldható probléma miatt általában fel kell keresnünk a márkaszervizt. Ebben az esetben a csomagtartóban őrzött izzókészlet csak a rendőrök megnyugtatására alkalmas. Aki azonban házilag is javítható autót vezet, mindenképpen vigyen magával egy hiánytalan dobozt, és tartsa az utastérben a fényvisszaverő mellényt, hiszen sötétedés után már nem csak a büntetést, hanem a vészhelyzeteket is elkerülhetjük, ha izzócsere miatt abban szállunk ki az autóból.

Forrás: [origo]

Viszonylag olcsón kaphatók szivargyújtóról működő hűtődobozok. A benzinkutaknál is vehetünk hideg frissítőt vagy kávét


A lámpák ellenőrzése után a motortérben csavarjuk le az összes kupakot és fedelet, amit a kezelési útmutató megenged. Töltsük fel az ablakmosótartályt bogároldóval kombinált nyári szélvédőmosóval, hideg motornál nézzük meg, hogy a megjelölt szinten áll-e a hűtőfolyadék, és húzzuk ki a helyéről a nívópálcát. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő mennyiségű olaj legyen a motorban, ha szükséges töltsünk utána. Ha a kenőanyag színe már közelebb áll a feketéhez, mint az aranyhoz, jelentkezzünk be olajcserére. Érdemes megnézni, milyen állapotban van a légszűrő, szükség esetén poroljuk ki, vagy szerezzünk be egy újat. A néhány száz forintos alkatrésznek fontos szerepe van a motor megfelelő lélegeztetésében, ami a menetteljesítményekre és a fogyasztásra is hatással van.

A közkedvelt nyaralóhelyek felé tartó autósoknak forróságra és sűrű forgalomra kell számítani, ami akkor okozza a legtöbb kellemetlenséget, ha torlódások alakulnak ki. Fontos, hogy megbízhatóan működjön a légkondícionáló, ezért ha szükséges, még az utazás előtt keressünk fel egy szakműhelyt, ahol elhárítják az esetleges problémákat, és pótolják a rendszerből kiszökött gázt. Egy rendellenességet, a rossz szagokat otthon is eltüntethetjük egy 3-4 ezer forintért megvásárolható klímafertőtlenítő spray segítségével, amely elpusztítja a szellőzőrendszerben elszaporodott baktériumokat. Később a klímaberendezés rendszeres átszellőztetésével elkerülhetjük, hogy újra megtelepedjenek.

Forrás: Opel

Hajdani idill. Az autós nyaralás ma is nagyobb szabadságot nyújt, mint egy buszos társasút


A kánikula hatásait akkor is mérsékelhetjük, ha nincs "AC" gomb a műszerfalon. A lenyitott ablakok autópálya tempónál huzatosak, hangosak, ráadásul a fogyasztást is növelik, amit légterelő felszerelésével enyhíthetünk. A hátsó ablakokra napvédő rolót, vagy tapadókorongos szűrőt erősíthetünk, ami elsősorban a gyerekeket védi a tűző napsugarak ellen. Előbbi típustól és mérettől függően 2-5 ezer, utóbbi ötszáz forint körüli összeggel terheli a családi kasszát. Hatásosabb és egyben költségesebb megoldás az ablakok fóliázása. A speciális hővédő fóliák hatékonyan szűrik a napsugarakat, és a bent ülőkön kívül az utasteret is megvédik az ultraibolya sugárzástól, így a 20-30 ezres nagyságrendű kiadás előnyeit sokáig élvezhetjük.

A biztonság kedvéért időnként tartsunk pihenőt, mozogjunk egy keveset. Utazás közben is gondoskodjunk a folyadék utánpótlásról, egy 12V-os hálózatról működtethető hűtőládában hidegen tarthatjuk az üdítőket, és a szendvicseket. Ha felfrissülve folytathatjuk az utat, elkerülhetjük a monoton vezetésből, elfáradásból fakadó veszélyes helyzeteket. A gyerekek már közepesen hosszú utakon is hamar elfáradnak, és nyűgösek lesznek, ami a sofőrre is rossz hatással lehet. Leköthetjük a figyelmüket kedves tárgyaikkal, vagy úti társasjátékokkal, melyeket a fejtámla oszlopaira erősíthető 1500 forintos tárolórekeszben rendszerezhetünk. A kicsiket mesefilmekkel is szórakoztathatjuk. A hordozható rendszerekhez mellékelt 7-8 colos kijelző a fejtámlára erősíthető. Aki igényesebb megoldásra vágyik, 50-150 ezer forint körüli összegért kicserélheti a gyári alkatrészt egy beépített monitorosra.

Forrás: BMW

A rögzítés nélkül behányt csomagok balesetnél akár ölhetnek is


Tovább növelhetjük a biztonságunkat, ha okosan helyezzük el a csomagokat a raktérben. A nehéz bőröndöket minél hátrább, az üléshez közel pakoljuk, és lehetőség szerint csomagtérhálóval rögzítsük a kisebb tárgyakat, így egy koccanás során nem okozhatnak sérüléseket az elszabaduló, súlyuk többszörösével támadó apróságok. A zsúfoltságot tetőbox felszerelésével csökkenthetjük, gondoskodjunk róla, hogy mindenhez könnyedén hozzáférjünk, amire útközben szükségünk lehet.

Megkönnyíti az életünket, ha felkészülünk a célországból, és alaposan összeállított útitervet készítünk. Érdemes tájékozódni a miénktől eltérő közlekedési szabályokról, vezetői szokásokról és az üzemanyagárakról. Időt takaríthatunk meg, ha már itthon megvesszük a szükséges autópályamatricákat. Bármikor belefuthatunk útépítésbe vagy forgalomelterelésbe, ezért vigyünk magunkkal aktuális térképpel feltöltött navigációs készüléket vagy egy friss kiadású autós térképet. Az útvonalat még otthon, készülődés közben tanulmányozzuk, és avassuk be útitársainkat is, így gyorsabban tudunk reagálni, amikor a megfelelő lehajtót keressük.

Egy jól felkészített, üzembiztos autóval, megtervezett útvonallal, kézben tartott költségekkel, megfelelően összeállított csomagokkal az autós túra valóban élmény lehet, és nekünk már csak a pihenésre kell koncentrálnunk.