Stohl-ügy: ittas vezetőknél nem súlyosbító körülmény a drogfogyasztás

Vágólapra másolva!
A vizsgálat tiltott pszichotróp anyagot mutatott ki Stohl András szervezetében, de a halálos közúti balesetet okozó Császár Elődöt védő ügyvéd szerint ittas vezetőknél a kábítószer fogyasztása nem befolyásolja a büntethetőséget. Annak ellenére nem súlyosbító körülmény a drogfogyasztás, hogy súlyosan korlátozza az autót vezető ember érzékszerveit, a sebesség- és térérzékelést. A rendőrség szerint évente 100-200 drogfogyasztó autóst csípnek nyakon.
Vágólapra másolva!

"A törvény szövege úgy szól, hogy ha ittas vagy bódult állapotban vezetett; vagyis nem emelkedik meg egy alkoholt fogyasztott sofőr büntetési tétele, ha az is kiderül róla, hogy eközben kábítószer hatása alatt is állt" - közölte az [origo]-val Zamecsnik Péter. Az ügyvéd védte egy évtizede Császár Elődöt, aki halálos közúti balesetet okozott, amelyben életét vesztette egy 25 éves rendőrtiszt. A balesetet követően az énekes vérében és a vizeletében a marihuána egy lebontott vegyületét találták meg az orvosszakértők. Császár felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Zamecsnik szerint a Császár- és a Stohl-ügyet nem lehet összehasonlítani, mert az énekesről nem bizonyosodott be, hogy a baleset okozásának a pillanatában bódult volt, vagyis hogy kábítószer hatása alatt állt. A szombat hajnalban két ember sérülésével járó közúti balesetet okozó Stohl András vérvétele viszont azt bizonyítja, hogy a balesetkor mintegy 1,9 ezreléknyi alkohol volt a szervezetében, valamint pénteken az is kiderült, hogy színész vér- és vizeletmintájában tiltott pszichotróp anyagot találtak. Az ügyvéd szerint a kábítószerfogyasztással kapcsolatban arra kell majd felelnie a színésznek, hogy miként jutott a szerhez.

Megkérdeztük Zamecsniket, mit tanácsolna, ha ő védené Stohlt; az ügyvéd a részletek ismerete nélkül nem akart konkrétumokat mondani, a várható büntetés mértékét sem akarta megtippelni, szerinte "a felfüggesztett és a letöltendő szabadságvesztés határán táncol az ügy". Zamecsnik úgy véli, a kulcskérdés az, hogy a segítségnyújtás elmulasztása felróható-e a színésznek. Ezt súlyosabb tényezőnek nevezte az ügyvéd annál, mint hogy korábban volt már ittas vezetése Stohlnak.

Pszichotróp anyagot is fogyasztott Stohl

A Stohl András vérében kimutatott 1,9 ezreléknyi alkoholszint közepes alkoholos befolyásoltságnak minősül. A dietetikus szerint 1,5-2,5 ezrelék véralkoholszint esetén egyesek már nem tudnak megállni egyenesen, imbolyognak, az önkontroll ilyenkor minimális. A rendőrség pénteken közleményben megerősítette a korábban felröppent hírt: Stohl nemcsak ittas volt, hanem kábítószer hatása alatt is állt a baleset idején. Az igazságügyi toxikológiai szakértő csütörtökre elkészült, a dunakeszi kapitányságnak megküldött véleménye szerint a vizsgált vér- és vizeletmintában tiltott pszichotróp anyagot találtak.

Zacher Gábor addiktológus főorvos szerint a drogok még az alkoholnál is jobban befolyásolhatják a járművezetők teljesítőképességét. Arra a kérdésre, hogy milyen kábítószert takarhat a "pszichotróp anyag" kifejezés (ezt adatvédelmi okokból és a nyomozásra hivatkozva nem árulta el a rendőrség), Zacher azt mondta, ez szinte bármi lehet, a lényeg az, hogy tiltott kábítószerről van szó.

Vakon vezethetnek százmétereket

Mivel nem tudni, pontosan mit fogyasztott Stohl, a három legnépszerűbb kábítószerre kérdeztünk rá Zachernél: miként hatnak az emberre, és mennyi ideig lehet még kimutatni a szervezetben a fogyasztást követően. Szívás után a marihuána még 4-6 órán keresztül hat, furcsa lebegést, eufória-érzést okoz, megzavarja a tér-idő érzékelést. Az addiktológus szerint a fű hatása alatt vezető sofőr nem érzékeli pontosan az utat, a gyalogosokat, más járműveket.

Amfetamin-származékok fogyasztása után pörög az ember, autót vezetve rosszul méri fel a távolságot és a sebességet. Zacher azt állítja, hogy mégsem emiatt történnek jellemzően az úgynevezett diszkóbalesetek; az ok a betablettázott fiatalok kitágult pupillái, vagyis a kialakuló látászavaruk. Például sötétben vezetéskor egy szembejövő jármű normálisan beállított tompított világítása is szó szerint elvakíthatja az amfetamint fogyasztót, aki ebben az esetben "vakon vezethet százmétereket", mire a szeme alkalmazkodik a fényhez.

Forrás: MTI

Egy súlyos és egy könnyebb sérültje volt a szombati balesetnek


Kokaincsík fogyasztása esetén eufória alakul ki az emberben, Zacher szerint tipikusan az "ide nekem az oroszlánt" érzése hatalmasodik el a szer hatása idején. Ez autóban ülve olyan érzést kelt az emberben, hogy a hatvanas táblánál is képes bevenni százhússzal a kanyart - fogalmazott a főorvos.

A fenti szerek közül a legenyhébb marihuánát lehet a legtovább kimutatni a szervezetben, körülbelül tíz napig. A kokainfogyasztásnak maximum négy napig lehet nyoma, míg az amfetamint közel két nappal a bevétele után nem lehet kimutatni az ember szervezetében.

Kevés drogos sofőr bukik le

Az ittasan balesetet okozók mértéke között jelentős eltérés mutatkozik Budapesten és vidéken. A fővárosban száz balesetokozó közül négy-öt emberről derül ki, hogy alkoholt fogyasztott, míg vidéken sokkal rosszabb ez az arány: 10-12 százalék. Ennek nem feltétlenül szociológiai okai vannak, jelentős szerepet játszhat ebben az, hogy a fővárosban például éjszaka is van tömegközlekedés, amit autó helyett használhatnak a részegek.

Jelenleg nincs hitelesített eszköze a rendőrségnek arra, hogy a megállított autósok esetleges drogfogyasztását az út szélén ellenőrizzék, úgy mint az ittasságot. Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa szerint ha a kollégái gyanús jeleket látnak egy sofőrön, és a megfújt szonda nem mutat alkoholfogyasztást, akkor jellemzően előállítják az autóst, akitől vizeletet vesznek.

Az alezredes elmondta, hogy a balesetet okozók között jóval egy százalék alatt van a bedrogozottak aránya, míg a megállított sofőrök között is "csak" száz-kétszáz emberről derül ki évente, hogy fogyasztott valamilyen tudatmódosítót.

Ittas vezetés és drogügy is volt korábban

Nem először volt érintett Stohl András ehhez hasonló balesetben. 2002 júliusában súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, miután autójával közlekedési balesetet szenvedett a 30-as úton, Aszód és Gödöllő között. A gépkocsi - ismeretlen okból - felborult, hármat pördült, és a tetejére borulva egy árokban állt meg. Később a rendőrség közölte, a színész közepes alkoholos befolyásoltság állapotában volt a baleset idején. A bíróság végül 112 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Stohlt, és egy év kilenc hónapra bevonta a jogosítványát.

Forrás: MTI

Viszi a mentő Stohlt. 2002-ben csak a színész sérült meg

A színésznek volt korábban már rendőrségi ügye kábítószerfogyasztás miatt is. A Fővárosi Főügyészség 2007 áprilisában vádat emelt egy kábítószercsempész banda ellen, és a vádiratban fogyasztóként szerepelt Stohl is: a vád szerint több alkalommal kokaint vásárolt a csoport egyik tagjától. A színész vállalta az elterelést, ezért akkor megszüntették vele szemben az eljárást.



A Stohl-ügyről írt korábbi cikkeinket itt találja.