A BMW nyerte a nürburgringi 24 órást

Vágólapra másolva!
Bár a verseny első felében még nagyon nem jól állt a szénájuk, végül mégis a BMW gyári csapata nyerte meg a nürburgringi 24 órás versenyt.  A verseny nagy esélyesei között számon tartott Manthey-Porschék és DTM-pilótákkal telerakott Audik sorra elvéreztek, így a kicsit lassabb BMW M3 GT2 szépen elöl találta magát. Pedig nekik sem volt problémamentes a versenyük, defektek, hűtőcsere és a végén egy komoly váltóprobléma is hátráltatta az Augusto Farfus, Jörg Müller, Uwe Alzen és Pedro Lamy összeállítású együttest. Nagy meglepetés a Ferrari F430 GTC második helye is, akik már esőben is brillíroztak az időmérőkön. A legjobb Audi a kicsit gyengébb nevekkel induló Phoenix Audi R8 LMS lett, de jól mutatkozott be a vadonatúj BMW Z4 GT3 is, amely végül negyedikként ért célba. A sok kieső miatt több kategóriában meglepetés született. 
Vágólapra másolva!

Forrás: BMW
Forrás: BMW

Az eredményeket elnézve elmondható, hogy most lehetnek igazán csalódottak a magyar fiúk, akik már a negyedik órában kiestek a BMW 120d-vel a Nürburgringen. A dízelek között ugyanis az összes BMW elvérzett, így a D1T kategóriát, valamint legjobb dízelautó díját az a gyári felkészítésű Peugeot RCZ szerezte meg, amely egy körön több mint fél perccel volt lassabb a BMW Team Hungary autójánál. Ebből látszik, hogy egy ilyen versenyen a gyors kör nem minden.

Forrás: 24h rennen
Forrás: 24h rennen

Az előző években többszörös győztes Manthey csapat nagyon csalódott lehet, hiszen a verseny elején még azt autóik vezettek, de aztán szép sorban kiesett az egyes számú és a Haribo által szponzorált GT3 R is egy-egy kivédhetetlen baleset miatt. Az este folyamán még az jelenthetett vigaszt, hogy az idén először induló hibrid Porsche - amelybe a Williams F1-es csapata által kifejlesztett lendkerekes KERS került bele - az élen találta magát, de nyolc, élen töltött óra után végül ez a Porsche sem tudta befejezni a 24 órást, a vége előtt két órával fel kellett adniuk a viadalt a benzinmotor meghibásodása miatt. 24-ből összesen 15 órán keresztül Porschék álltak az élen, de ez is kevés volt a győzelemhez.

Forrás: Porsche
Forrás: Porsche

Hihetetlen energiával készült az Audi is versenyre, az első négy helyről R8-as rajtolt, de ezek közül mind odalett. A nagy DTM-pilóták hihetetlen agresszivitással közlekedtek a pályán, többjük emiatt balesetbe keveredett. Mindhárom Audi-csapat elvesztett egy autót baleset miatt, de kettő műszaki hiba miatt állt meg. Így végül a hétből csak két R8-as futott be, a harmadik és az ötödik helyen.

Forrás: Audi
Forrás: Audi

A Porsche egyedül annak örülhet, hogy az utcai, teljesen széria 911 GT3 RS célba ért, sőt a nem is rosszul festő tizenharmadik pozícióban. A Porsche ezzel az autóval próbálta szemléltetni, hogy az utcai modelljük is szinte kész versenyautó, ami sikerült is. Sajnos Walter Röhrl egészségügyi okok miatt végül nem vezethette az autót.

Forrás: Porsche
Forrás: Porsche

Ismét kiválóan szerepelt a CNG-vel hajtott gyári Volkswagen Scirocco is, amely a tizenhatodik helyet szerezte végül meg, pedig nem is a legerősebb autójuk ért el a célig. A Lexus idén már harmadjára indította el az LF-A-t, de kiváló egykörös tempója ellenére most is csak a 18. pozícióban tudta befejezni a versenyt. A Subaru gyári csapata, az STI a 24. helyen futott be az Imprezával, az egészen érdekes, négyajtós Aston Martin Rapide végül 34. lett. A legjobb dízel a már említett Peugeot RCZ lett az ötvenedik helyezéssel, a leggyorsabb kört a tavalyi győztes Manthey-Porsche futotta 8:28-as idővel.

A versenyt végül 123-an fejezték be, az utolsó helyen egy egyedi BMW 130i GTR futott be, amely mindössze 79 kört teljesített.

CsapatVersenyautóVersenyzőkMegtett távolság
1.BMW MotorsportBMW M3 GT2Müller Jörg, Monaco
Farfus Augusto, Monaco
Alzen Uwe, Betzdorf
Lamy Pedro, Portugal
154 kör
2.Hankook Team FarnbacherFerrari F 430 GTCFarnbacher Dominik, Lichtenau
Simonsen Allan, Australien
Keen Lehman, USA
Seefried Marco, Nürnberg
154 kör
3.Phoenix Racing GmbHAudi R8 LMSRostek Dennis, Porta Westfalica
Ludwig Luca, Roisdorf
Bronzel Marc, Siek
Winkelhock Markus, Berglen
153 kör
4.Need for Speed by Schubert MotorsportBMW Z4 GT3Hartung Marko, Wallroda
Söderlund Patrick, Schweden
Sandström Edward, Schweiz
Öhlin Martin, Schweden
152 kör
5.Black FalconAudi R8 LMSJöns Christer, Ingelheim
Breslin Sean Paul, Großbritannien
Stuck Johannes, Liechtenstein
Heyer Kenneth, Wegberg
152 kör
6.H & R SpezialfedernPorsche GT3 Cup SAlzen Jürgen, Kausen
Schwager Dominik, Erdweg
Jäger Thomas, München
Bert Sascha, Ober-Ramstadt
151 kör
7.BMW MotorsportBMW M3 GT2Werner Dirk, Kissenbrück
Müller Dirk, Schweiz
Priaulx Andy, Großbritannien
Adorf Dirk, Michelbach
150 kör
8.Porsche GT3 Cup SZehe Michael, Flörsheim
Schelp Marco, Berlin
Roloff Alexander, Berlin
Bullitt Mark, USA
150 kör
9.Dörr MotorsportBMW Z4 GT3Aust Stefan, Castrop-Rauxel
Adams Rudi, Ahütte
Übler Jochen, Lauffen
Grossmann Markus, Euskirchen
149 kör
10.Scuderia Offenbach Porsche 997 GT3 CupWeiland Matthias, Hainburg 1 Runde 168.998
Forbes Rodney, Frankfurt
Riemer Kai, Leipzig
Horn David, Steinbach
148 kör