Internetre tölti a gyorshajtók fotóit a rendőrség

Vágólapra másolva!
Megnézhetik a saját szabálysértésükről készült fotót március 1-jétől egy honlapon azok az autósok, akiket levélben értesít a rendőrség a bírságról. A 274 millió forintból létrehozott rendszerrel az ORFK jelentősen szeretné csökkenteni a "nem is hajtottam gyorsan, nem is parkoltam rossz helyen, még csak nem is jártam arra"- típusú kifogásokat. Tavaly 410 ezer alkalommal osztottak ki a rendőrök közigazgatási bírságot 15,1 milliárd forint értékben.
Vágólapra másolva!

Régi probléma az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint, hogy sok szabálytalankodó, majd lebukó autós nem hajlandó elfogadni a rá kirótt bírság jogosságát. Ezek a sofőrök vitatják az ellenük indított eljárást, általában azt állítják, valójában a megengedett sebességgel haladtak, vagy nem a piroson mentek át, hanem a sárgán, jó helyen parkoltak stb. akkor, amikor az ORFK szerint megszegték a KRESZ-t. Sőt egyesek azzal próbálják kikerülni a felelősségre vonást, hogy azt mondják, még csak nem is jártak arra az autójukkal a megadott időpontban.

Kiváncsiak voltunk, hogy a közigazgatási bírságok mekkora hányadából alakul ki vita a rendőrség és az autós között, és utóbbiak közül hány százalék fellebbez a határozat ellen, de erról az ORFK nem tudott adatot közölni. Valószínűleg jelentős számról lehet szó, erre utal legalábbis a nemrég a Microsofttal közösen, 274 millió forintból létrehozott traffic-point nevű rendszer, amelynek legfőbb célja a leendő viták megelőzése.

Ahogyan megjelennek a célkeresztben

A traffic-point valójában egy internetes oldal, amelyre a közlekedési szabálytalanságot elkövetőkről készült összes fotó felkerül. A képek mellé a rendszer automatikusan hozzárendeli a rendszám alapján a tulajdonos adatait, egyben ellenőrzi is azokat. Miután valaki ellen megindult a közigazgatási eljárás, levelet kap az illetékes megyei kapitányságtól, amelyben a vétség ténye mellett szerepel az ügyszám, és újabban a honlap címe is. Ha valaki vitatná a hibáját, az ügyszám alapján megnézheti az oldalon a saját kocsijáról a szabálysértés pillanatában készült fotót.

"Úgy, ahogyan az megjelent a műszeren, a célkeresztben" - fogalmazott Balázs Zsolt alezredes. A rendszert felügyelő közigazgatási hatósági szolgálat vezetője ezzel arra utalt, hogy például a gyorshajtókról készült fotón nem csak az autó látható, hanem a sebessége is számszerűen kiírva. A piroson áthajtókról pedig nem csak egy kereszteződésen áthaladó jármű, hanem fölötte a lámpa piros jelzése is, és a rossz helyen parkolóról is egyértelmű, "és jó minőségű" fotót töltenek fel az oldalra.

Kevesebb reklamációt akarnak

Csak a közigazgatási bírságos ügyek bizonyítékai kerülnek fel az oldalra; aki helyszíni bírságot kap, tehát a szabálysértés után személyesen beszél a történtekről az őt megállító rendőrrel, arról nem lesz fotó. Mindenki csak a saját magáról készült képeket nézheti meg, és azt is csak a saját ügyszáma valamint autója rendszámámának beírásával.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Jól látható a traffipax által rögzített adatok között a sebesség, és az időpont is

"Az a cél, hogy minél kevesebben reklamáljanak majd, minél kevesebben vonják kétségbe a bírságot, és minél kevesebben mondhassák azt, hogy nem is voltam ott" - közölte Balázs Zsolt. Az alezredes szerint ezután gyakorlatilag nincs több vita arról, volt-e gyorshajtás vagy nem. A rendszer március elejétől érhető el a megbüntetett autósok számára, az elmúlt két hétben már 21 ezer szabálysértésről kerültek fel fotók az oldalra. Hogy elérte-e a célját, vagyis hogy jelentősen kevesebben reklamálnak-e azóta, az eltelt idő rövidsége miatt Balázs Zsolt nem tudta megmondani.

Online is lehet majd bírságot fizetni

A rendszer a fotó mellett a helyszínt, az időpontot, a kiszabott bírság összegét is megmutatja, és az annak alapjául szolgáló jogszabályi hivatkozást, hogy "az ügyfelek egyszerűen tájékozódhassanak az eljárás adatairól". Az alezredes szerint egy-két hónapon belül bővítik a traffic-point szolgáltatásait, teljes körű iratbetekintést terveznek, vagyis egy-egy szabálysértési üggyel kapcsolatban az összes létező iratot beszkennelik a rendszerbe.

Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Csak a március 1-je utáni szabálysértések adatai nézhetőek meg az oldalon

Emellett azt is szeretnék megvalósítani, hogy a megbírságoltak, mint egy banki online-szolgáltatás esetén, az oldalon átutalhassák a büntetés összegét a rendőrségnek. A különböző megyei kapitányságok egyébként 2009-ben 410 ezer közigazgatási bírságot róttak ki, mintegy 15,1 milliárd forint értékben.

Százharmincszor 300 ezer forintos bírság

A tavaly kiszabott közigazgatási bírságok közül a legtöbb esetben gyorshajtás miatt büntették meg az autósokat, míg a második leggyakoribb vétség a helytelen parkolás volt. E két szabályszegési forma az összes bírság több mint 90 százalékát lefedte 2009-ben. Mint ismert, a közigazgatási bírság - amelynek alapja kizárólag technikai eszközzel készített felvétel lehet - összege 30 ezer forinttól 300 ezerig terjed. Utóbbit a rendőrség tavaly 130 alkalommal szabta ki.