Bemutatkozott az Audi A1

Vágólapra másolva!
Jól megkomponált előzetesáradat után az Audi nyilvánosságra hozta jelenlegi legkisebb modellje, az A1 hivatalos sajtóanyagát.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi egy hónapban majdnem minden napra jutott egy hír az új Audi A1-ről a nemzetközi sajtóban, az ingolstadtiak minden prominense elmondta egy-egy videóban, hogy a mini mennyire jól sikerült. Anyagok sokaságában mutatták be, hogyan készült az A1, milyen fontos lépcsői voltak a tervezésnek, mutattak róla falfirkát, illetve Justin Timberlake mellett már leplezetlenül is látható volt.

Két tanulmánnyal is jelezte már az Audi, hogyan képzeli el az A1-et, illetve nagyobb testvérét, a Sportbacket, az eredeti Metro Project koncepció még a 2007-es Tokiói Autószalonon mutatkozott be. Ahogy a Timberlake-féle kémfotón már látszott, meglepően keveset változott az A1 azóta, a szériaváltozat gyakorlatilag megegyezik az első tanulmánnyal, bár a Single Frame hűtőrács minimálisan átalakult.

Ez sem meglepetés, a 2008-as A1 Sportback tanulmányra már ilyet csavaroztak, a felső részhez szúrtak be egy-egy törést jobbra és balra, így a gondos kerekítések ellenére is olyan, mintha egy hatszög lenne. Megmaradtak a tanulmány színes tetőívei, ezek az Audi korábbi bejelentése szerint bármilyen fényezéssel rendelhetőek lesznek.

Forrás: Audi

Mivel az A1 célcsoportjaként a fiatal korosztályt határozták meg, a külsőhöz illő játékos, egyszerűbb beltér is készült. Maradt az Audira jellemző hangulat, de jóval sallangmentesebb formában, érdekes részletként a turbinának tűnő légbeömlők, illetve a váltókar propellerszerű oldalborításai emelhetők ki.

Forrás: Audi

Legnagyobb riválisához, a Minihez hasonlóan az A1 is számtalan opcióval csinosítható, így a légbeömlők színes keretet, az utastér LED-es világítást, az ülések sokféle színű kárpitozást kaphatnak. 3,95 méter az A1 teljes hossza, szélessége 1,74 méter, magassága pedig 1,42 méter 2,47 méteres tengelytávval. 267 literes, duplafedeles csomagtartót alakítottak ki hátul, döntögetéssel 920 literesre növelhető a raktér.

Forrás: Audi

Két benzines és két dízelmotorral indul a forgalmazás, utóbbiak 1,6 literesek, 90 és 105 lóerős változatban, 230 és 250 Nm-es nyomatékkal lesznek elérhetőek. A gyengébbhez öt-, az erősebbhez hatfokozatú manuális váltó kapcsolódik alapáron, de DSG is kérhető. 86 lóerőt és 160 Nm-es nyomatékot tud az 1,2-es turbós benzines, csúcsmotorként az 1,4-es turbót képzelték el 122 lóerővel és 200 Nm-es nyomatékkal. Váltóból öt- és hatfokozatú kézi vagy hétfokozatú DSG dukál a benzinesekhez.

Minden változathoz alapáras a start-stop és fékenergia-visszanyerő rendszer, a kis dízel átlagfogyasztása 3,8 liter, a nagyobbiké egy tizeddel több, a benzinesek 5,1 és 5,4 litert kérnek száz kilométerenként. Kategóriája egyik legkönnyebb modellje lett a Volkswagen Polo alapjaira épülő, négyszemélyes kialakítással készülő A1, mindössze 1045 kilogrammot nyom (Mini: 1145 kg), értékesítése nem sokkal a genfi premier után kezdődik. Minden modell elsőkerék-hajtású, a Sportback később érkezik, idővel pedig lesz S1 és kabrió kivitel is.