22 ezer Toyotát hívnak vissza Magyarországon

Vágólapra másolva!
Összesen 22 ezer magyarországi Toyotát érinthet a japán cég visszahívási akciója, amelyet a világ legnagyobb gyártója a gázpedállal kapcsolatos problémák miatt rendelt el. A hibrid Priusokat is vizsgálják, ezeknél fékprobléma lehet.
Vágólapra másolva!

22 ezer autót hívnak vissza Magyarországon - közölte az MTI-vel Som Ferenc, a Toyota Motor Hungary Kft. kommunikációs igazgatója. Som hozzátette: a kampány a megelőzést szolgálja, sem nálunk, sem Európában nem volt baleset a gázpedál miatt. Amint azt már korábban megírtuk, az autók pedáljának ellenőrzését, javítását a jövő héten kezdik meg.

A Toyota januárban jelentette be, hogy 4,2 millió autót rendelt vissza a szervizekbe gázpedál probléma miatt, a visszahívási akciót Európára is ki kellett terjeszteni, ez a kontinensen várhatóan 1,8 millió autót érint. Az akció 2005 és 2010 között gyártott nyolc modellt érint Európában: AYGO, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis és RAV4.

A Toyota honlapján a következőképpen írják le a meghibásodást: az érintett járműveknél rendkívül ritkán, esetlegesen előfordulhat, hogy a gázpedál benyomott állapotában megragad vagy lassan tér vissza az alaphelyzetébe. Ez a probléma azért fordulhat elő, mert a gázpedál egyes részei elkophatnak. A gyorsabb kopás és bizonyos működési és környezeti feltételek együttes megléte az alkatrészek olyan súrlódását okozhatja, amelynek következtében a gázpedált egyre nehezebb lesz lenyomni, lassan tér vissza alaphelyzetébe vagy legrosszabb esetben beragad egy bizonyos részlegesen lenyomott állapotban - szól a tájékoztatás.

Som Ferenc elmondta, hogy már megérkezett a végleges alvázszám lista az érintett magyar gépkocsikról, és a héten kezdik el kiküldeni a leveleket a tulajdonosoknak a visszahívási kampányra. A javításhoz szükséges alkatrészek a hét végén érkeznek Magyarországra, így a február 15-ével kezdődő héten már megkezdik a javításokat.

Az értesített magyar ügyfeleknek a hét közepén érdemes telefonon érdeklődni a kereskedésekben, illetve márkaszervizekben, és időpontot egyeztetni a javításra - mondta a kommunikációs igazgató. Hozzáfűzte: a javítás garanciális, és az elektromos ellenőrzésekkel együtt körülbelül egy órát vesz igénybe.

Közben kiderült, hogy egy másik Toyota modellel, a hibrid Priusokkal is probléma lehet. Hírügynökségi értesülések szerint a Toyota várhatóan kedden jelenti be hivatalosan is, hogy Japánban, az Egyesült Államokban és Európában visszahív Priusokat fékprobléma miatt.

Som Ferenc elmondta: az Egyesült Államokból és Japánból 70 bejelentés volt arról, hogy lassú fékezésnél hibát észleltek a gépkocsivezetők, ám baleset nem következett be emiatt. Hangsúlyozta: egyelőre vizsgálják az eseteket, és nincs szó visszahívásról.

Forrás: MTI