Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csak rendőr engedhet autóst a buszsávba

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Hivatal budapesti ügyekért felelős kormánybiztosának kedd esti közleményével ellentétben az autósok csak akkor használhatják jogszerűen a buszsávot, ha azt a közlekedési rendőrök jelzik.
Vágólapra másolva!

A buszsávok és a villamos sínek használatára vonatkozó hatályos jogszabályok a sztrájk idején is érvényben vannak, ettől eltérő rendelkezést kizárólag a közlekedést irányító rendőrök adhatnak, karos forgalomterelés formájában - áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményében.

A BRFK ezzel a Miniszterelnöki Hivatal budapesti ügyekért felelős kormánybiztosának kedd esti bejelentésére reagált. Horváth Csaba sajtóirodájának közleménye szerint a budapesti utasok nehézségeit kívánja enyhíteni a kormányzat azzal az intézkedéssel, amely a rendőrség közreműködésével a BKV-sztrájk ideje alatt lehetővé teszi az autósok számára a buszsáv használatát Budapesten, ha az autóban legalább hárman ülnek.

A rendőrség kedden késő este arra kérte az autóvezetőket, hogy a sztrájk ideje alatt fokozottan figyeljék a közlekedés irányító rendőrök jelzéseit, mert a forgalom egyenletesebb elosztása és gyorsítása érdekében az egyébként a magángépjárművek elől elzárt területre, a buszsávra és a villamossínekre is irányíthatják a gépkocsikat - rendőri jelzés nélkül azonban a szokásos szabályok érvényesek.

Horváth Csaba bejelentése kapcsán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is közleményt adott ki, szerintük a döntés nem csak jogszerűtlen, hanem a kevés, de a buszsávban haladó buszok és a fontos alternatívát jelentő taxik közlekedését is korlátozza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről