Pénteken derülnek ki az új kötelező tarifák

Vágólapra másolva!
Pénteken teszi közzé tizennégy biztosító a 2010-re vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit, a járműtulajdonosok december 31-ig köthetnek új biztosítást.
Vágólapra másolva!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtöki közleménye szerint az ügyfelek december 1-jéig mondhatják fel régi szerződésüket, ellenkező esetben automatikusan az addigi szerződésük él tovább. Az új biztosítás megkötésére december 31-ig van mód, igaz, ezt a legtöbben a korábbi szerződés felmondásával párhuzamosan már novemberben megteszik. Az új szerződés első díjrészletét az új szabályozás szerint legkésőbb március 1-jéig kell befizetni.

A kampány során a 14 biztosító közül egy társaság, a Wabard nem köthet új szerződéseket, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2009. szeptember 25-től visszavonásig felfüggesztette a Wabard Biztosító Zrt. kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb), casco és hazai, illetve nemzetközi közúti árufuvarozók felelősségbiztosítási termékeinek terjesztését. A határozat ugyanakkor nem befolyásolja a már megkötött szerződéseket.

A tapasztalatok szerint a legtöbben az utolsó napokban váltanak - idézik a közleményben Papp Lajost, az FBAMSZ elnökét, aki szerint a most induló kampány csak a régi szabályok alkalmazása miatt nevezhető utolsónak. Az autósok 85-90 százaléka jövőre is novemberben fog dönteni a következő évi kötelezőjéről, és az aktuális autóvásárlási statisztikákból kiindulva legalább 5-6 évig változatlan marad a kampány hevessége.

2010. január elsején lép hatályba a kgfb törvény, így az idei lesz az utolsó klasszikus kampány. A jövő évtől ugyanis a szerződések már nem az év első napjától az utolsóig élnek, hanem a megkötésük napja lesz az évforduló. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik 2010-ben vásárolnak gépjárművet. A független alkuszok szövetsége szerint a néhány, már most bevezetett újdonság egyértelműen ügyfélbarát változtatás: a kártörténeti igazolás beszerzéséig a biztosítók az ügyfél által jelzett bónusz-fokozat alapján kötnek majd szerződést. Az autósokat pedig csak március 1-jét követően büntethetik a rendőrök, ha nincs befizetve a biztosításuk, ezzel talán az idén végre elmarad a "hagyományos csekkmizéria". További, elsősorban cégeket érintő változás, hogy minimum öt autó esetében lehet csak flottakedvezményt alkalmazni, és azt is csak abban az esetben, ha az üzemben tartó valamennyi autó esetében ugyanaz a jogi személy. Az FBAMSZ közleménye szerint az autósok kétharmada alkusz segítségével vált, így a kötelező kampányban az idén is kulcsszerepet játszanak a független alkuszok, különösen a bárhonnan elérhető internetes szolgáltatást kínáló biztosításközvetítők.