Erősebb M5-öst mutatott be a BMW

Vágólapra másolva!
Negyedszázada jelent meg az első M5 és ez alkalomból a BMW elkészítette a modell erősebb és könnyebb sportváltozatát, amely húsz másodpercet vert az alapmodellre.
Vágólapra másolva!

1985-ben mutatták be az első M5-öst, amit meglehetősen látványosan ünnepel a BMW. A hamarosan eltűnő jelenlegi szériából építettek egy erősebb és könnyebb változatot, amely olyan jól sikerült, hogy húsz másodpercet vert az alapkivitelre a Nürburgringen. Ez persze nem véletlen, hiszen azon túl, hogy mintegy hetven kilóval könnyebb lett a CSL nevű modell, a motorját is alaposan kezelésbe vették.

A V10-es motor hengerűrtartalma 5,5 literesre nőtt, aminek köszönhetően a teljesítmény valahol 580 lóerő környékére emelkedett, bár pontos adatokat nem közöltek a bajorok. Az egyedi M5-ös megkapta az M3-as duplakuplungos váltóját, amelyet természetesen meg kellett erősíteni a nagyobb igénybevétel miatt. Sajnos a nagyközönség nem élvezheti majd a gyárilag megvadított M5-ös menetdinamikáját, mert a BMW mindössze egy példányt készített belőle, "demonstrálandó, hogy még mi mindent ki lehetett hozni az alapváltozatból".

Forrás: [origo]