Intelligens fekvőrendőrök Mexikóból

Vágólapra másolva!
Mexikóban olyan fekvőrendőrökkel kísérleteznek, amelyek szabályos tempóban érkező autó esetén automatikusan lesüllyednek.
Vágólapra másolva!

Világszerte sok bosszúságot okoznak a fix fekvőrendőrök az autósoknak, hiszen az ilyen akadályokkal telített útszakaszokon folyamatosan lassítani és gyorsítani kell. Biztonság szempontjából nagy előrelépést jelentettek és jelentenek ma is a fekvőrendőrök, több tanulmány egybehangzó eredményei szerint azonban a károsanyag-kibocsátást és a fogyasztást is növelik.

Mexikóban a Decano Industries most olyan fekvőrendőrökkel kísérletezik, amelyek biztonsági, kényszerítő funkciója nem sérül, ugyanakkor takarékosabb autózást tesznek lehetővé. A fekvőrendőrökbe olyan műszereket építenek, amelyek mérik az érkező autó energiáját: amennyiben az adatok szerint a sofőr a megengedett sebességgel vagy a lassabban hajt, a fekvőrendőrök a másodperc törtrésze alatt az aszfalt síkjába süllyednek, így nem jelentenek valós akadályt.

Ha a műszerek bármilyen sebességtúllépést érzékelnek, a fekvőrendőr a helyén marad, a gyorshajtó hiába is reménykedik ennek ellenkezőjében. A mexikói kormány bőven lát fantáziát az elképzelésben, támogatásáról biztosította a céget, és a szabadalmaztatásban is segít. Két feltaláló már korábban is előállt hasonló koncepcióval, nekik azonban máig nem sikerült befektetőket találniuk.