Hiánycikk lett a műszaki vizsga matricája

Vágólapra másolva!
Hiánycikk az okmányirodákban az a matrica, amellyel a járművek forgalmi engedélyében és a rendszámán a műszaki vizsga érvényességét kell jelezni. Sok autós hiába vizsgáztatja le kocsiját, ha nincs címke, csak büntetést kockáztatva közlekedhet.
Vágólapra másolva!

Több városban is teljesen elfogyott a gépkocsik műszaki vizsgáját igazoló, a rendszámra ragasztandó matrica - értesült a Népszabadság. A lap szombati számában megjelentek szerint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEKKH) elismerték, hogy az egyik címketípusból - éppen a "legkelendőbb", a háromévesnél idősebb autókhoz járó, kétéves érvényességet igazoló matricából - hiány alakult ki.

Arra a kérdésre, hogy ez hány okmányirodát érint, nem adtak pontos választ, csak annyit mondtak: "a nagyobb okmányirodákban van hiány." A Népszabadság úgy tudja, Zalaegerszegen és Szentgotthárdon teljesen elfogyott a matrica, de Körmenden és Kaposvárott is fogyóban van.

A hivatal szerint a hiány oka az, hogy az idén a megszokottnál jóval több ilyen típusú matricára volt szükség, nyilván azért, mert alaposan visszaesett az új gépjárművek eladása. Ugyanakkor nőtt azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak a száma, akik inkább megtartották és újból levizsgáztatták idősebb járműveiket, s ezekre a két évig érvényes matricát kellene felragasztani.

E magyarázatnak a Népszabadság szerint ellentmond, hogy - a Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint - az idén nem nőtt jelentősen az öregebb járművek száma a vizsgabázisokon. Ráadásul a közlekedési hatóság állítja: a matricakiadásra jogosult vizsgabázisok egyikén sincs hiány érvényesítő címkékből.