Nyugdíjas éveimre - Citroën C5 1.6 HDi teszt

Vágólapra másolva!
Azt már eddig is tudtuk, hogy a C5-ös Citroën francia létére nagyon német akar lenni, de azt nem, mit tudhat a kategória egyik legnagyobb modellje egy kis turbódízel motorral. Nem sokat, de a hajókázáshoz pont elmegy.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hatalmas limuzin kis dízelmotorral
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A C5-ös Citroën kétliteres turbódízel motorral járt már nálunk, így akkor kiderült, hogy az új C5-ös más irányzat, mint a régi. Minden elemében német akar lenni, ezt tükrözi a külseje és bizony az utastér is. Ez nem feltétlenül válik kárára, hiszen egészen mutatós formatervet kapott az új modell, valamint a belső tér minősége is sokat javult. Azért a jellegzetes citroënes vonások így is megmaradtak, bár hátulnézetből már viszonylag kevesen tudnák megállapítani, hogy ez francia autó. Van néhány szokatlan megoldás, de az is nagy újdonság, hogy a C5-ösben nem alapfelszereltség a hidropneumatikus rugózás: a kisebb felszereltségi csomagokhoz nem jár, helyette acélrugós a futómű.

Az új C5 szerencsétlenségére az acélrugós futómű túl sokat megőriz a hagyományokból - az acélrugós C5 úgy ring az utakon, mintha éppen egy nagy viharban lenne a tengeren. Persze ettől nem olyan megrázó élmény a gyatra minőségű utakon menni, de cserébe szörnyű kanyarodni. Igazi vasárnapi, vidékre utazós autó, amely szinte teljes csendben, a külvilágról minimális visszajelzést adva juttatja el utasait a végcélhoz. Éppen ezért a mostani eszemmel sosem vennék C5-öst, de már látom azokat a nyugdíjas éveket, amikor pont egy ilyen nyugalmas autóra vágyom majd.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A 110 lóerős dízel pont elég, ha valaki nem akar sietni


Az utastérben fejedelmi a kényelem, szinte teljes a csend, miközben a vezetés elhanyagolható élményt jelent, de azért még így is kellene egy rövidebb úton járó, pontosabb váltó. A csomagtartó 439 literes méretével csupán átlagos, de ez nem zavart, hiszen négy felnőtt egy hétvégi cucca így is elfért benne.

De nem ezért kértük el a C5-öst - amelyet már korábbról ismertünk -, hanem azért, mert ez a másfél tonnás autó 1,6 literes turbódízel motorral is rendelhető. Kíváncsiak voltunk, mit tudhat egy látszatra alulmotorizált típus, amely méreteivel fölfelé lóg ki saját kategóriájából.

Meglepetésemre a PSA 1,6 literes HDi-je ebben az autóban is meggyőzően teljesített. Nem tud elemi erővel gyorsulni, és autópályán sem lehet vele letolni a belső sávot, de normális ritmusban képes haladásra, gyorsulásra. Akár még egy robbanékony előzés is megvalósítható vele, sőt ötödikben elég széles tartományban használható. Persze az 1,5 tonnás monstrumtól csodát ne várjunk, nem fog sportkocsiként rabbani minden helyzetben, de nem rossz. Nem erre a 110 lóerős motorra mondanám, hogy a tökéletes választás a C5-höz, de ha valakinek nincsenek elvárásai a dinamikát tekintve, akkor pont elég lehet. Nemzetközi túrákra is nagyszerű, hiszen autópálya-tempó körül nyugodt, csendes és takarékos. Azért a franciák még emellett kétliteres, 2,2-es és 2,7-es dízelt is felkínálnak, vagyis azért ők is tudják, hogy van hová fejlődni dinamikában.

Fotó: Gergely János [origo]

Különleges a C5 belseje, de ezen már nem lepődtünk meg


Az 1,6-os dízel nem csak jobb vétel a kétliteresnél, hanem kevesebbet is fogyaszt. A tesztidőszak alatt mért 6,3 liter elég szép érték, igaz miután láttuk, hogy nem egy gyorsulógép, nem is feszegettük a határait.

A C5-t tehát igenis működőképes ilyen kicsi dízelmotorral is, csak arra kell figyelni, hogy ne térjünk nagyon el az autó hajókázós stílusától. Akkor nagy meglepetés nem érhet, közben pedig örülhetünk az alacsony fogyasztásnak.

Fotó: Gergely János [origo]

A legkisebb dízellel már egy jobb felszereltség esetén 6,3 millióért elvihető, de azért dízel fronton bőven van még választék


A konkurensek között viszonylag kevés a kis turbódízellel szerelt modell, bár egyre nagyobb divatja lesz. Az ára a Citroënnél szinte folyamatosan fennálló akciók miatt 7 millió helyett csak 6,3 millió forint, ami kategórián belül nem rossz, de valahogy mégsem adnék ennyi pénzt érte. Inkább 700 ezerrel többért megvenném a jobban felszerelt, erősebb kétliteres turbódízelt.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1560 cm3. Furat/löket: 75/88,3 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 80 kW (110 LE)/4000. Nyomaték: 240 (260) Nm/1750. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4779/1853/1456 mm. Tengelytáv: 2815 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1584/1557 mm Tömeg: 1503 kg. Terhelhetőség: 537 kg. Csomagtartó térfogata: 439 l. Üzemanyagtartály térfogata: 71 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 12,2 mp. Végsebesség: 191 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,6 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 6,3 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 149 g/km.