Spóroló sportoló - Volkswagen Scirocco TDI

Vágólapra másolva!
A turbódízel sportkocsi fogalmát még sokunknak szokni kell, de a Scirocco TDI tökéletesen rámutat arra, miért lehet beleszeretni ezekbe. Külsőre kívánatos, de talán még ennél is fontosabb, hogy egyszerre gyors és takarékos.  
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Scirocco TDI a tökéletes válasz: van létjogosultságuk a dízel sportkocsiknak
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Scirocco az első olyan Volkswagen, amelynek érkezésétől kicsit izgalomba került a szerkesztőség. Először a tavalyi nürburgringi 24 órás versenyen láttam Sciroccót, átkozottul jól nézett ki. Lényegében az egész verseny a gyári Sciroccók körül forgott, a németek megőrültek érte. Akkor még nem tudtam, hogy egy év múlva a dízelkategóriában képviseljük hazánkat, de idén, amikor ismét láttam a gyári Volkswageneket, felmerült bennem egy kérdés: miért nem velünk akarnak versenyezni? A 2009-es újdonság ugyanis a CNG-s Scirocco volt, nem a dízel. Pedig annak is lenne létjogosultsága, hiszen szerepel a kínálatban.

Sok barátomnak a mai napig idegen, ha egy sportkocsit vagy kabriót turbódízel motor hajt. Kaptam is eleget, amiért egy dízelkályhában töltöttem pár napot az életemből, de az eredmény minket igazolt. Ennek ellenére én sem tartom feltétlenül jó választásnak a dízel sportkocsikat, bár nem lenne hiteles, ha éppen én érvelnék hatékonyan ellenük. Nem is megy.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kevesen hittük volna, de 5-6 liter közötti átlagfogyasztással beérte


A Volkswagen Scirocco jó példa arra, hogy a Volkswagennél még dolgoznak normális formatervezők. Bár sok Golf-fetisiszta ezért a mondatomért máglyára küldene, a kettes Golf óta én csak jellegtelen fémdarabokat látok, régóta várom az áttörést. Sajnos nem a VI-os Golf hozta ezt meg, hanem a vele azonos alapokon nyugvó Scirocco. Gyakorlatilag ezzel kettőre nőtt a Volkswagen kínálatában lévő vonzó modellek száma, hiszen a Passat CC-n már látszott, hogy van remény, a Scirocco pedig egyszerűen gyönyörű. Főleg az orra tetszik, a látványától minden jóérzésű ember lehúzódik az autópályán a belső sávból - ami különösen hasznos, hiszen a magyarok üres autópályán is szívesen autóznak a belső sávban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az Eosból örökölt műszerfalnál érdekesebbek a jó oldaltartású ülések


A Scirocco egyszer már járt nálunk, de az 1,4-es TSI akkora rajongást váltott ki Gulyás Petiből, hogy egyszerűen nem jutottam a közelébe. Mondjuk abban a színben nem is tetszett annyira, de fehérben másképpen néztem rá. A kolléga tesztjében gyakorlatilag kivesézte az autót, ezért nem is nagyon részletezném, honnan származik és mekkora a tengelytávja, inkább nézzük azt, miért érdemes dízelt venni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Hátul két nem túl magas felnőtt is elfér


Ha röviden össze akarnám foglalni, milyen a Scirocco, azt mondanám: olyan, mint egy Golf GTi, csak egy kicsit jobb, dögösebb, formásabb, stílusosabb. Nem annyira praktikus, de a mozgása nagyon hasonló. A Sciroccónak szélesebb a nyomtávja, alacsonyabb a súlypontja, de alapvetően olyan, mint a szintén kiváló útfekvéséről híres Golf GTi. Egy picit jobb, csak hogy megnyugodjon Gulyás kolléga. Sajnos a turbódízel motorral kicsit orrnehéznek éreztem, és hajlamosabb volt az orrtolásra, mint amire számítottam. 1.4 TSI-vel biztosan jobb, de ez sem vészes. Nagyon pontos a kormányzása, bár inkább a DSG-t szeretném. Hiába, én is elkényelmesedtem, így bármennyire jó a kézi váltó, a duplakuplungos jobb játék.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=2vpr8hmRqP7MRAUG


Top Gear Scirocco TDI reklám - első verzió


Pár lendületes kilométer után azonban rá kellett jönnöm, hogy a TDI a konszolidáltabb GTI-rajongók kiszolgálásáról szól. Olyanoknak készült, akik szeretnek is haladni, tetszik, ha egy autó dinamikus, de nem állnának meg minden farakásnál tankolni. Nekik pedig ez az autó tökéletes.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=IVYa7PBNsMxEaV0a


Top Gear Scirocco TDI reklám, második verzió - ebben feltűnik a Csepel Művek is


Azt gondolom, a Top Geart senkinek sem kell bemutatni. Ha valakinek mégis, annak röviden legyen elég annyi, hogy ez a világ legelismertebb autós magazinja. Rengeteg zseniális anyaguk van, amelyek java nem a mérhetetlenül precíz szakmaiságról szól, hanem az őszinte véleményről. A Scirocco TDI az ő fantáziájukat is megmozgatta: reklámokat készítettek, hogy szerintük hogyan lehetne jól eladni. Kettő szerintem zseniális lett, nagyon ráéreztek az autó lényegére.