Novembertől gyártják az elektromos Smartot

Vágólapra másolva!
Három hónap múlva beindul a franciaországi Hambach-ban a teljesen elektromos Smart Fortwo gyártása, amelyet először több európai és tengerentúli nagyvárosban lízingelnek majd érdeklődőknek, de 2012-től bárki megveheti majd a kocsit.
Vágólapra másolva!

Az autó lítium-ionos akkumulátorai az amerikai Teslától érkeznek, ami nem meglepő, hiszen a Daimler a közelmúltban vásárolt 10 százalékos részesedést a cégben. Ez a 14 kWh-s akkumulátor a tengelyek közt található a padlóban, ott ahol a többi Smartnak a tankja van, így nem vesz el semmit az utastérből. Ez egy, az autócska hátuljában elhelyezett, 41 lóerős elektromos motort hajt, amelynek csúcsnyomatéka 120 Nm. Ennek köszönhetően az autó 6,5 másodperc alatt eléri a 60 km/órát, az elektronikus leszabályozás miatt a végsebessége 100 km/óra.

A zéró emissziós Fortwo-t egy egyszerű 220 Voltos konnektorról is lehet tölteni, és a Smart szerint három óra már 30-40 kilométerre is elég lehet, míg egy hosszabb éjszakai töltéssel az autó hatótávolsága 115 kilométerre nő. Sokak számára vonzóvá teheti az autót a gyártó azon kijelentése, hogy az elektromos Smart Fortwo-val 100 kilométert megtenni mindössze két euróba kerül, ami kevesebb mint amennyibe Magyarországon két liter benzin kerül.

Forrás: Smart