Elfogadták a Volkswagen-Porche fúzió menetrendjét

Vágólapra másolva!
Zöld fényt adott csütörtökön a Volkswagen és a Porsche felügyelőbizottsága is a két autógyár összeolvadásához.
Vágólapra másolva!

A VW felügyelőbizottsága csütörtökön délután, a Porsche felügyelő bizottsága pedig este fogadta el a menetrendet, amelynek értelmében a VW idén 3,3 milliárd euróért 42 százalékos részesedést szerez a Porsche AG társaságban, majd 2011-ig fokozatosan magába olvasztja a több mint 10 milliárd euró adósságot görgető sportautógyárat. Az ügyletet a VW alaptőke-emeléssel tervezi véghezvinni.

A Porsche lesz a wolsburgi óriás tízedik márkája, olyanok mellett, mint a Bentley, az Audi, a Scania és a Skoda. Az új konszern, a VW/Porsche első embere Martin Winterkorn, az eddig is a legnagyobb európai autóipari cégnek számító VW vezérigazgatója lesz. A Porsche ugyanakkor nagy önállósággal rendelkező leányvállalatként illeszkedik be a társaságba, és a székhelye nem Wolsburgban, hanem a stuttgarti Zuffenhausenben lesz.

A fő részvényes - több mint 50 százalékkal - az egymással rokonságban álló Porsche és a Piech család lesz. A nagyságra második tulajdonos Alsó-Szászország tartomány lesz 20 százalékkal. Új szereplő a friss tőkével beszálló katari állami befektetési társaság 17 százalékkal.

A két testület egybehangzó döntése hónapok óta húzódó harcot zár le a Porsche és a VW - Dávid és Góliát - között; miután a terjeszkedni kívánó Porsche a nagy adóssága miatt nem tudta megszerezni a VW-t, végül éppen a Porsche függetlensége szűnik meg, és a világhírű gyár beleolvad a felvásárolni tervezett cégbe, a wolfsburgi "Góliátba".