400 álcázott rendőrautóval védik a KRESZ-t Franciaországban

Vágólapra másolva!
A francia rendőrség új eszközt vetett be a közlekedési fegyelem javítása érdekében: két éve álcázott, azaz rendőrségi jelek nélküli járművekből felügyelik a forgalmat. A kísérleti évek után a módszert szeptemberben értékelik, és várhatóan hivatalosan is bevezetik - írta meg a párizsi Le Figaro.
Vágólapra másolva!

A két kísérleti év sokat feltárt a francia - illetve a Franciaországban közlekedő külföldi - autósok jelleméről: mihelyt a vezetők úgy látják, hogy nincs rendőri vagy radarellenőrzés a láthatáron, sokan azonnal szabálytalankodni kezdenek. "Amikor nem jelzett kocsiból figyelik a forgalmat, a közlekedési rendőrök minden huszonnegyedik kilométeren észlelnek valamilyen szabálytalanságot" - mondta el a lapnak Luc Guyennon parancsnok.

Minden közönséges járműnek feltüntetett rendőrautóval havonta átlagosan száznegyven szabálytalanul közlekedő autóst lepleznek le. A leggyakoribb szabálytalanság a menet közben történő telefonálás: ez a szabálysértés az esetek harminchat százalékát adja. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a motorosok esetében a sisak használatának mellőzése tíz százalékkal szerepel a statisztikában. Gyakran ezeknél sokkal megdöbbentőbb eseteknek is szemtanúi a diszkréten felügyelő francia rendőrök.

Az elmúlt két évben állítottak már elő olyan üzletembert, aki a párizsi gyorsforgalmi körgyűrűn menet közben a volán mellett borotválkozott, sőt olyat is, aki vezetés közben a reggeli újságot olvasta. Akadt olyan kamionvezető, aki a tempomatot bekapcsolva két lábát feltette a műszerfalra. "Ha hirtelen fékeznie kellett volna, biztos óriási balesetet okoz" - mondta az intézkedő rendőr.

A rendőrségnek jelenleg négyszáz hatósági jelzés nélküli megfigyelő kocsija van forgalomban, ezen kívül 50 "civilnek" tűnő motorkerékpár is segíti munkájukat - az utóbbiak mindig egy álcázott gépkocsival párosban dolgoznak.

A civil ruhás motorosrendőr a sort megelőzve észleli a szabálytalankodó sofőrt, majd rádión tájékoztatja a sorban hátrébb araszoló autós kollégáit arról, hogy merre van a KRESZ ellen vétő jármű. A félreértések elkerülése végett, a motorosrendőr nem állítja le az a szabálytalankodó járműveket, mivel nincsen egyenruhában. Ilyen esetben a közönséges személyautónak álcázott rendőrautók lépnek akcióba. Bekapcsolják az addig rejtett villogót, és utasaik rendőrruhában állítják le a szabálytalankodót.

Az intézkedés innen már semmiben sem különbözik egy közönséges közúti ellenőrzéstől.