Szombattól emelkednek a közlekedési bírságok

Vágólapra másolva!
Biztonsági öv, mobiltelefonálás, gyermekülés, motorosoknál a bukósisak - az ezzel kapcsolatos szabályok megszegői ezentúl nem úszhatják meg egy figyelmeztetéssel, ráadásul a bírságok is nőnek augusztus 1-jétől. A korrupt rendőröknek is nehezebb dolguk lesz.
Vágólapra másolva!

Augusztus 1-jétől több pontján is szigorodik a közlekedési törvény. Négy szabálysértés esetén növekedik a fizetendő bírság összege, valamint megszűnik a lehetősége annak, hogy a rendőr figyelmeztetéssel elengedje az autóst. Ezek a vétségek a biztonsági öv, a motorkerékpár-bukósisak, a gyermekbiztonsági rendszer (a gyerekülés használata, a gyerek bekötése), valamint a mobiltelefon kézben tartott használata az autóban.

Jelenleg a jogszabály ezeket "a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" kategóriába sorolja - mondta az [origo]-nak Faragó Ákos, a törvénymódosítást előkészítő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) osztályvezetője. Ha a rendőr ilyesmit észlel, jelenleg még az ő döntésétől függ, hogy figyelmezteti az autóst, vagy helyszíni bírságot fizettet vele. Amennyiben a sofőr nem ismeri el, hogy megszegte a szabályt, vagy nem akar helyszíni bírságot fizetni, akkor szabálysértési eljárás indul.

Ezeket a vétségeket könnyű felderíteni

Faragó szerint ebben a rendszerben a legjelentősebb változás az lesz, hogy a rendőr kezéből kiveszik a mérlegelés lehetőségét. "Nincs többé olyan, hogy elővesszük az ártatlan pillantásunkat, és a rendőr elenged egy figyelmeztetéssel" - fogalmazott az osztályvezető. Szombattól ezek a vétségek közlekedési szabályszegésnek minősülnek, amelyet közigazgatási hatósági eljárásban bírálnak el.

Emelkedik a fizetendő bírság minimuma és maximuma is. A legkisebb összeg, amivel augusztus 1-jétől megúszhatók a mulasztások, tízezer forint lesz, ez háromezerről emelkedik. A bírság felső határa pedig a mostani harmincezerről negyvenötezerre emelkedik szombattól.

Adódik a kérdés, miért volt szükség az emelésre, és hogy miért pont ezt a négy vétséget vették be a kalapba a jogszabályváltozás megfogalmazói. "A módosítás célja, hogy egyértelműbb legyen az autósok számára, mit kockáztatnak" - indokolta döntésüket Faragó Ákos. Az osztályvezető ugyanakkor hozzátette azt is: azért ezeknél változtattak, mert a rendőrség ezeket a vétségeket tipikusan könnyebben felderítheti, hiszen például a sisak hiánya vagy a telefonálás az autóban messziről is jól látható.

Lehet hatása a korrupcióra is

Felvetésünkre, hogy a bírságok összegének megemelésével párhuzamosan esetleg növekedhet a rendőri korrupció is, Faragó a következőt felelte. "Jogalkotási úton nagyon nehéz gátját szabni a korrupciónak, és ennek a döntésnek nincs közvetlen hatása a korrupció megakadályozására." Az osztályvezető szerint közvetett hatása viszont lehet, hiszen eddig a rendőrnek volt mérlegelési lehetősége, innentől kezdve azonban ebben a négy esetben megszűnik a figyelmeztetés, mint lehetőség.

"Ezután dokumentálni kell mindent. A rendőrnek nehezebb lesz bent azt mondani, hogy úgy ítéltem meg, figyelmeztetem, miközben a valóságban pénzt nyomtak a zsebébe, azért engedte el az autóst" - fogalmazott az IRM osztályvezetője.