Összefog a Mercedesszel a Toyota

Vágólapra másolva!
Hosszú távra tervez a Toyota, ezért összefogásra készül a Mercedesszel: a japánok MC-platformja kerülhet az új A és B osztály alá.
Vágólapra másolva!

Szeretné jobban kihasználni európai gyárait a Toyota, továbbá csökkentené fejlesztési költségeit is, ezért összefogásra készül a német Daimlerrel. A vezetőségtől kiszivárgott információk szerint akár a japánok MC-platformjára is épülhet az új Mercedes A és B osztály.

Persze, nem a következő, hanem a még eggyel frissebb generáció, hiszen a hamarosan érkező új modellek padlólemezéről már döntött a Mercedes. Csakhogy a Toyota hosszú távra, a válság utáni időkre tervez, ezért gondol már most a bőven a 2010-es évek második felében érkező modellekre.

Nem tartja elképzelhetetlennek a Toyota azt sem, hogy közös gyártásba kezd a Mercedesszel, ezzel a lépéssel termelését is optimalizálhatná. Nincsenek könnyű helyzetben a japánok, hiszen évi kilencmillió autót szeretnének gyártani, ehhez képest az előzetes számítások szerint 2009-ben 6,7 milliónál fog megállni a számláló.

Az MC-platformért cserébe a Toyota a Mercedes frissen kifejlesztett akkumulátor-technológiáját kérné, melyet a benzines-elektromos S osztályhoz hasonlóan hibridjeiben, illetve üzemanyagcellás modelljeiben alkalmazna. Szintén érdeklik a Toyotát a német gyár segédrendszerei.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Toyota IQ és Smart - A két gyártó legkisebb modeljei